ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Hollik István képviselő úr azért  több szempontból szeretném pontosítani, de egy apróságot hadd említsek meg  nem pontosan idézte az Európai Tanács elnökét. Ugyanis az a mondat úgy szól, hogy Európának fel kell készülnie a védelemre, ami nagy különbség ahhoz képest, hogy föl kell készülni a háborúra. De hát, éppen az a magyar kormány, amelyik egyébként részben indokoltan, az elmúlt időszakban jelentős összegeket fordít a Magyar Honvédség megerősítésére  az egy más kérdés, hogy ezt a mi álláspontunk szerint nem átlátható módon és nem szakszerűen teszi , az nem vetheti szemére másnak azt, hogy arról beszél, hogy az európai biztonságot meg kell erősíteni.

Ugyanakkor volt egy nagyon fontos momentum, és jó, hogy ezt szóba hozta a képviselő úr, ez a költségvetés kérdése. Azt mondja, hogy majd itt lesz a költségvetési vita, és majd el lehet mondani a véleményünket. Hát, az csodálatos lesz! Majd megint az fog történni, mint 2023-ban, amikor 2022-ben elfogadtuk a költségvetést, majd önök ötven, közel ötven alkalommal módosították rendeleti úton a költségvetést. Ugyanez történt egyébként a 2024-essel is, amikor hetekkel a költségvetés elfogadása után már rendeletben módosították a költségvetést.

Pont a költségvetés példája mutatja meg azt, hogy mire való önöknek a rendeleti kormányzás. Ugye, a költségvetés a legfontosabb ellenőrző szerepe az Országgyűlésnek, hagyományosan, történelmi idők óta az Országgyűlés ezen a módon tudja leginkább befolyásolni a kormány döntéseit, ilyen módon tud beleszólni az emberek életét érintő döntésekbe. De mit jelent a rendeleti kormányzás? Azt, hogy önök keresztülnyomnak a parlamenten kétharmaddal egy költségvetést, de utána ezt a költségvetést sem veszik komolyan, és ennek bizony az emberek isszák meg a levét, ilyen módon őket érinti az a fajta demokráciahiány, amit önök előállítanak.

Azt pedig mindig csodálkozva nézem, hogy a Mi Hazánk, amely elvileg a magyar történelemnek az egyik örököse, és nagyon fontosnak gondolja  mint ezt március 15-én is hallottuk , milyen lelkesedéssel lengeti a fehér lobogót az aktuális orosz csapatok és orosz agresszió előtt.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage