DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretnék néhány közérdekű tájékoztatást közreadni. Így például Arató képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy a kormány negyedévente tájékoztatja írásban az Országgyűlés elnökét, valamint az országgyűlési bizottságok elnökeit. (Arató Gergely: Széles körű, nyilvános tájékoztatás.) Én azt javaslom, nyugodtan kérje el ezt a tájékoztatást attól a bizottsági elnöktől, amely bizottságban részt vesz; ez legutoljára egyébként 2024. február közepén érkezett meg az Országgyűlés elnöke és a bizottsági elnökök részére. Tehát írásban tájékoztatja az Országgyűlést a kormány a veszélyhelyzeti kormányrendeletekről és azok tartalmáról.

Ami megint csak egy tájékoztatás a részemről, hogy felmerült az alkotmányosság kérdése és a veszélyhelyzeti kormányrendeletek alkotmányosságának kérdése. Szeretném önöket tájékoztatni, hogy az Alkotmánybíróság ez idáig nem semmisített meg egyetlen veszélyhelyzeti kormányrendeletet sem. (Arató Gergely felnevet.) Az Alkotmánybíróság gyakorlatát összefoglalva, a leginkább irányadó a 23/2021. (VII. 13.) alkotmánybírósági határozat (Arató Gergely: Elő is léptettétek az Alkotmánybíróság elnökét.), amely szerint annak eldöntése, hogy az adott helyzet leküzdéséhez mi szükséges, célszerűségi kérdés, amelynek mérlegelése a kormány hatáskörébe tartozik. Az alkotmányossági vizsgálat során az Alkotmánybíróság a korlátozások célszerűségét nem vizsgálhatja, azt azonban igen, hogy az alapjogot korlátozó szabály igazolhatóe a veszélyhelyzeti védekezés jegyében, amelynek keretében azt vizsgálja, hogy az intézkedés alkalmase a különleges jogrendet kiváltó okok, körülmények elhárítására, enyhítésére.

(12.10)

Tehát szeretném leszögezni, hogy számos ellenzéki állítással szemben a kormány veszélyhelyzeti rendeletalkotása, jogalkotása alkotmányos kontroll alatt áll.

Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A kormány részéről tudomásul vesszük, hogy a baloldali ellenzék nem támogatja abban a kormányt, hogy hatékony válaszokat tudjon adni a veszélyhelyzetre, sőt valójában a baloldali ellenzék Brüsszelben azon dolgozik, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket. Ennek az a következménye, hogy a háború okozta gazdasági veszélyeket a kormánynak nagyobbrészt az Európai Unió támogatása nélkül kell leküzdenie. Tehát nagyon szeretném aláhúzni, hogy nemcsak a háborús helyzet miatti veszélyhelyzet okozza a gazdasági nehézségeket, hanem az a magatartás is (Arató Gergely: Az, hogy nem értetek hozzá, leginkább az.), hogy az Európai Unió nem fizeti ki Magyarországnak a neki járó támogatásokat. Ezt pedig önök büszkén vállalják, hogy ez az önök műve, az önök közreműködésével hozott ilyen döntéseket az Európai Unió.

Tehát, még egyszer mondom, tudomásul vesszük, hogy az ellenzék nem segíti a kormányt a veszélyhelyzet leküzdésében, ennek ellenére a kormány eleget tesz az alkotmányos kötelezettségének. Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage