DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A frázisok helyett nézzük a tényeket! A baloldali kormányzáskor jellemző 11 százalék fölötti munkanélküliség történelmi mélypontra, 4 százalék alá csökkent; a foglalkoztatásban csúcsot döntöttünk, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót; 2010 óta egymillióval növeltük a munkalehetőségek számát, miközben a hazai reálkeresetek is fokozatosan zárkóznak fel az Európai Unióhoz.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően 2010-hez képest háromszorosára növekedett az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum. Megvédtük a munkahelyeket, megvédtük a rezsit, a rezsiterhek átvállalásával átlagosan havi 181 ezer forinttal támogattuk a háztartásokat.

A javuló foglalkoztatás és az emelkedő bérek Magyarország ön által külön is megemlített, kevésbé fejlett térségeire is kiterjednek. Baranya vármegyében a foglalkoztatás szintjét a 2010 előtti 55 százalékról 71,5 százalékra sikerült javítani, miközben a helyi bruttó átlagkereset 174 ezerről 480 ezer forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a reálkeresetek több mint 50 százalékkal növekedtek a vármegyében.

A kormány a GINOP Plusz keretében 2030-ig 460 milliárd forintot biztosít az aktív foglalkoztatás növelésére, a munkaerő-tartalékok mozgósítására, a munkába állók képzésére, a munkakörülmények javítására, ezen belül márciustól 70 milliárd forinttal indul a munkahelyi képzéseket támogató program, további 200 milliárd forinttal támogatjuk a 30 év alattiak elhelyezkedését. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage