SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az közismert, a kormány arab emírségekbeli magánbefektetők bevonásával luxuslakásokat tartalmazó felhőkarcolók építését tervezi Rákosrendezőn. A kormány ezt az irdatlan méretű beruházást szokásához híven önkényesen, a budapestiek vagy akár a zuglóiak megkérdezése nélkül, mindenféle szakmai és társadalmi egyeztetést nélkülözve, a klímaválság következményeivel nem törődve és az uniós közbeszerzési szabályok megkerülésével hajtja végre.

Azt, hogy ez az óriási társadalmi ellenállást kiváltó projekt élesen szembemegy a társadalmi igazságossággal, már az is világosan mutatja, hogy az előkészítés első lépéseként a MÁV 2024 februárjában otthonuk elhagyására szólította fel a területen évtizedek óta szolgálati lakásban élő családokat. Az érintett lakók 30 napos határidővel kaptak felszólítást arra, hogy hagyják el azokat a lakásokat, ahol évtizedek óta élnek, és ez a határidő már részben le is járt.

Ez szerintem egészen egyszerűen felháborító gyakorlat, és ennek kapcsán szeretném kérdezni az államtitkár urat vagy bárkit itt a fideszes padsorokban, gondolják végig, hogy önök és családjuk képesek lennéneke a 30 nap alatt elhagyni az otthonukat, ahol éppen laknak, pláne hogyha nem lenne elég pénzük arra, hogy piaci alapon hasonló méretű ingatlant béreljenek.

Érdeklődöm, hogy önök szerint mi lehet az értelme a szándékos gonoszságon túl, hogy a MÁV 30 napos határidőt ad meg a bérlőinek akkor, ha egyébként tudjuk, hogy 30 nap múlva még nem fog elkezdődni az építkezés. Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy a valóságban jóval több idejük lenne ezeknek a bérlőknek arra, hogy legalább valamiféle másik lakhatást keressenek. Teljesen indokolatlan véleményem szerint a 30 nap, de szeretném az önök véleményét hallani.

Kérdezem, hogy tudjae garantálni a kormány egy ekkora volumenű, közel 300 milliárd forintos beruházás esetében, hogy az érintett lakókat megfelelő csereingatlanokban helyezik el, amit meg is tudnak fizetni. Tisztelettel várom válaszukat.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage