DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormánynak az az egyik legfontosabb célja, hogy a „városban vagy vidéken élni” ne életminőségek közötti, hanem életstílus melletti választást jelentsen. A vidék népszerűségének és megtartóerejének növeléséhez mindenekelőtt versenyképes, megélhetést biztosító, vonzó és helyben elérhető munkahelyekre, jó minőségű, magas életszínvonalat biztosító infrastruktúrára és szolgáltatásokra van szükség.

Az operatív programok 2024-ben egyelőre rendben haladnak, az uniós források érkezésével pedig minden korábbinál több pénz fordítható települések fejlesztésére, a vidék megerősítésére. Nagyon reméljük, hogy nem járnak sikerrel a dollárbaloldal képviselői, és az Európai Parlament nem fogja elvenni a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak járó forrásokat, nem fogja elvenni a magyar tanárok és óvónők béremelését.

Örömömre szolgál, tisztelt képviselő úr, hogy a választókörzetében is számos beruházás valósult meg: a közlekedésfejlesztés terén útfelújítások történtek mintegy 21 milliárd forint értékben, illetve sikerült elősegíteni a salgótarjáni tankerületben élő súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek társadalmi elfogadását, beilleszkedését, és az ő szüleiket is sikerült megerősítenünk nehéz hivatásukban.

A már megvalósult beruházásokat 2024-ben újak fogják követni, például óvodafejlesztés Rákóczibányán, Ecsegen az iskola épületének energetikai korszerűsítése kezdődik meg, és Sámsonháza lakói is örülhetnek, mert hamarosan megkezdődik a faluház felújítása és korszerűsítése. Ezeket a beruházásokat mintegy 450 millió forintos támogatással fogjuk megvalósítani, így nagyon bízunk abban, hogy 2030-ban Nógrád vármegye is az Európai Unió legélhetőbb térségei közé fog tartozni.

Köszönjük, képviselő úr, hogy ebben a munkánkban partnerünk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage