VARGA ZOLTÁN (DK): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, ön fog válaszolni. Nos hát, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese ügyében gyakorolt elnöki kegyelemnek a mindenki számára váratlan kipattanása azért jogos felháborodást váltott ki a közvéleményben.

Azóta is sorra borulnak ki az újabbnál újabb, eltussolt csontvázak a kormányzat, az önök szekrényéből a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatosan. Kiderült azóta, hogy a bicskei gyermekotthonban sem csak a korábbi igazgató, hanem vélhetően más nevelő részéről is rendszeres volt a gyermekek megalázása, verése és az ellenük elkövetett szexuális abúzus is, ráadásul nemcsak a fiúkkal, hanem a kislányokkal szemben is.

Lassanként pedig kirajzolódott az a kép, hogy a kormányzati berkekben a NER-hez köthető pedofil bűnözők mosdatása szervezett hálózatként működik. Hiába mondják önök, és nyilván ez lesz majd a válasza is, hogy ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint 2010-ben, a büntetőjogászok rámutattak, hogy ez valójában főként számos bűncselekménynek az EU egy irányelve miatt történő átnevezéséből adódik. Sajnos a bicskei eset csak a jéghegy csúcsa  de tudja ön ezt nagyon jól , valójában az egész gyermekotthoni rendszerrel igen súlyos problémák vannak.

Mi, a DK a vizsgálóbizottság létrehozása mellett az általam vezetett Népjóléti Bizottság ülésére is megpróbáltuk napirendre tűzni ezt a kérdést. A felelős minisztert, Pintér Sándort kívántuk meghallgatni ebben az ügyben, hogy mi a véleménye a pedofilmosdatásról, a kegyelmi maffiáról, esetlegesen a kormány elképzeléseiről és szándékairól a gyermekvédelem ügyében, azonban a bizottság ülésén egyszerűen nem volt hajlandó megjelenni a miniszter úr.

Árulja már el, államtitkár úr, mi az, amit ebben az ügyben a kormányzat még mindig, a mai napig rejteget! Mi olyan nem derült még ki önökkel kapcsolatosan, milyen olyan új kormányzati csontváz nem borult még ki, ami a bizottsági ülésen föltett kérdéseink nyomán kiderülhet vagy kiderülhetne, és a jelenleginél még rosszabb színben tüntethetné fel a kormányt? Várom válaszát. (Taps a DK padsoraiból.)

(13.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage