KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Két hete írta alá az ország fő kiárusítója, Szijjártó Péter a szerződést a dubaji illetőségű úgynevezett ingatlanfejlesztőkkel Rákosrendező környékének beépítéséről. Állítólag a szerződés keretet ad az úgynevezett komplex fejlesztési tervnek.

De hogy milyen kereteket jelent ez, azt nem tudhatjuk, hiszen a szerződés titkos, pedig a számlát mi fizetjük, adófizetők, és a budapestiek viselik a terheket és károkat, nem Szijjártó Péter vagy más kormánytagok. A budapestiek szenvednek például a magas és ettől még inkább emelkedő lakásáraktól és albérleti áraktól, amit ez a beruházás még feljebb fog hajtani.

Azt már látjuk, hogy a Magyar Államvasutaknál az akár évtizedekig hűségesen dolgozókat már odadobta a kormány a magánhaszonért. Kegyetlenül elbántak a területen lakókkal: egy hónapot kaptak csupán az elköltözésre és életük felszámolására, miközben még hosszú hónapokig, évekig valójában nem fog ott történni semmi.

A fentiek alapján tettem fel a kérdést Lázár János miniszter úrnak: mennyit fizet az úgynevezett beruházó a telekért? Milyen feltételek vannak a szerződésben, amik biztosítják, hogy ne luxuszárvány, befektetési célú luxusingatlanok, hanem megfizethető lakások és bárlakások épüljenek a területen? Továbbá: miért dobják ki most az évtizedek óta ott élőket, miért bánnak ilyen kegyetlenül a vasutasokkal? A kijelölt terület legalább fele közpark lesz-e, vagy az egész belgrádi mintájú betonsivataggá válik?

Ezekre a kérdésekre várom a választ. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage