RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A baloldal aggodalma akkor lenne minimálisan is hiteles, hogyha amikor kormányoztak, mondjuk, nem 13 milliárd forintot elvontak volna ettől a területtől, és nem csökkentették volna a gyermekvédelmi dolgozók bérét, és ha megszavazták volna az elmúlt években a szigorú Btk.-t, a kapcsolati erőszak tényállását, a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését, a pedofil-nyilvántartás bevezetését, vagy azt, hogy a pedofil-bűncselekmények nem évülnek el, és sokkal szigorúbban büntethetők, mint korábban. Ha ezeket megszavazták volna, akkor lenne hiteles, de így hiteltelen a baloldal aggodalma.

Mi arra törekszünk, hogy minden pedofilt elkapjanak és börtönbe zárjanak. Ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint amikor elkezdtük a kormányzásunkat, mint amikor a baloldal átadta a kormányzást a polgári kormánynak. Szigorú jogszabályokat fogadtunk el, és ezeket végre is hajtatjuk, pontosan azért, hogy ne váljanak a gyerekek bármilyen pedofil áldozatává. Ha börtönben ül a pedofil, akkor biztosan nem fog gyerekeket zaklatni, molesztálni, nem fog gyerekekkel szemben erőszakoskodni.

Ezért volt fontos a gyermekvédelmi törvénynek is az elfogadása. Önök nem támogatták a gyermekvédelmi törvényt sem, sőt Brüsszelben megtámadták a gyermekvédelmi törvényt. Sőt, a gyermekvédelmi népszavazáson azt mondták az embereknek, ez nem fontos kérdés, nem kell ezzel foglalkozni, érvénytelenül szavazzanak. Sőt, amikor nemzeti konzultáció volt pár hónappal ezelőtt, hogy kelle tovább szigorítani a gyermekvédelmi törvényt, annak is a bojkottjára buzdították az embereket, márpedig az emberek elsöprő többsége úgy döntött, hogy kell szigorítani, és a tavaszi ülésszakon fogunk is erről szavazni.

Ugyanakkor mégiscsak a Demokratikus Koalíciónak is jó lenne, ha esetleg feltárná, hogy mi történt Újbudán, voltake korábban bejelentések, miként vizsgálták vagy nem vizsgálták ki azt a bejelentést, amikor egy óvodában egy pedagógiai asszisztens, akinek nem mellesleg 6 millió forintos külön megbízási díja is volt a DK-s vezetésű városban, tehát láthatólag külön kezelték őt, mint másokat, vajon miért nem indult vele szemben eljárás. Azért nem, amiért privilegizálták őt a külön 6 millió forintos szerződésével, és nem is indítottak eljárást akkor, amikor egyik intézményből a másikba kellett őt bújtatni?

Jó lenne, ha ezekre a kérdésekre választ kapnánk a Demokratikus Koalíciótól, a DK polgármesterétől is. A többi kérdést pedig a gyermekvédelmi törvény vitájában, remélem, hogy meg tudjuk vitatni itt a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage