OROSZ ANNA (Momentum): Köszönöm, és megköszönöm, ha az órát újraindítják, köszönöm. Tisztelt Biztoshelyettes Asszony! 2012-ben az ombudsman jelentést készített arról, hogy mi történt a bicskei gyermekotthonban. Ebből a jelentésből gyakorlatilag minden kiderült az otthonban történt gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről.

Kimondta ez a jelentés többek között azt, hogy az igazgató szexuális tartalmú célzásokat tett gyermekek jelenlétében, és hogy intim helyen érintette meg őket. Szó szerint idézek a jelentésből: „Az egyik hetedik osztályos növendék azt mesélte, hogy a gyermekotthon szolgálati lakásában lakó igazgatóhoz többször ment sakkozni, az intézményvezető a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú célzásokat tett, és egy alkalommal megérintette a fiú heréjét”.

Szintén a jelentésben szerepel az, hogy az igazgató úgy próbálta rávenni a gyermekeket arra, hogy vonják vissza korábbi, az igazgatóra nézve terhelő állításaikat, hogy azzal fenyegette őket, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor nem látogathatják családjukat, nem tarthatják velük a kapcsolatot. Az igazgató retorzióval élt több nevelő felé is: módosította beosztásukat, vagy megvonta korábban már megítélt pótlékukat.

Ez a jelentés 2012-ben már ott hevert Balog Zoltán családügyekért is felelős miniszter asztalán, ő mégsem tett semmit azért, hogy véget vessen a bicskei gyermekek szenvedésének, és erről nyilvánvalóan az Ombudsmani Hivatal is pontosan tudott.

Az ombudsman feladata az alapjogok védelme és gyakorlati érvényesülésének betartatása. Ennek tükrében kérdezem önt: miért nem tették szóvá azt, hogy írtak egy jelentést, ezt eljuttatták a miniszterhez, és azóta gyakorlatilag semmi érdemi nem történt? Miért nem verték hangosabban az asztalt annak érdekében, hogy azonnali hatállyal mentsék fel az igazgatót, tartsák távol a gyerekektől, legyenek ott extra pszichológusok? Miért hagyták odáig fajulni a történetet, hogy 2016-ban az egyik áldozatnak öngyilkosságot kellett elkövetnie, majd egy másik áldozatnak feljelentést tennie ahhoz, hogy a nyomozás újrainduljon? Várom válaszát. (Taps a Momentum soraiból.)

(14.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage