KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindenki tudja, hogy Budapestnek új HÉV-kocsikra van szüksége és arra, hogy a HÉV-vonalakat felújítsák, korszerűsítsék. Erre nem majd lesz szükség, hanem most van rá szükség. De sajnos, ha most is születne meg a döntés ezekről a beszerzésekről, erről a felújításról, akkor is évekbe telne ennek a megvalósítása. Márpedig a HÉV-hálózat, amely a budapesti elővárosi közlekedés egyik gerince, gerinchálózata, most is túlterhelt, korszerűtlen, amin a tavaly év végi járatritkítás csak tovább rontott.

A közösségi közlekedés romlása azért is jelent problémát, mert az autósforgalom növekedését hozza maga után, hiszen az autós közlekedés felé tereli az embereket, az utazókat, ami a dugók növekedésével, a zajszint, a szennyezés, a zsúfoltság növekedésével jár, és egészségügyi káros hatásai is vannak. Sajnos 2020-ban lefújták a folyamatban lévő tendert, pedig ha ez végigfut, ma már az új kocsikkal lehetne közlekedni.

Költői kérdés egyébként az is, hogy miért vette el a fővárosi közlekedés szerves részét képező HÉV-hálózatot a kormány, ha nem fejleszti azt. Miért vették el ezt a fővárostól, ha nem fejlesztik?

A következő aktuális kérdéseket szeretném feltenni, amelyekre várom a választ. Mikor írják ki a HÉV járműbeszerzésére és a vonalak felújítására a tendert? Mikor szereltetnek fel kamerákat a HÉV-kocsikra, hogy legalább a biztonságot javítsák? Mikor folytatják az 5-ös metró tervezését és a gödöllői HÉV-metró összeköttetésének a tervezését? Ezek is elengedhetetlen részei Budapest távlatos fejlesztésének. Mikor lép a kormány ez ügyben? Köszönöm szépen és várom a válaszát.

(14.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage