BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az első roma világkongresszus óta április 8-át nemzetközi romanapként, a roma kultúra napjaként tartják számon szerte a világon. Magyarországon is egyre nagyobb hagyománya van ennek a romák számára rendkívül fontos napnak, a romanapi megemlékezéseknek, eseményeknek.

A magyarság történelmének, kultúrájának szerves, nélkülözhetetlen részévé vált a magyarországi cigányság. Sorsközösségünk, közös értékeink, fájdalmaink formáltak minket egy nemzetté. Az elmúlt időszak bebizonyította a kulturális mozaik lényegét, hogy más nemzetiségek kulturális hagyományai hogyan válhatnak mindennapjaink részévé, így a magyarországi roma társadalom is, mely hazánk legnagyobb lélekszámú nemzetisége.

Ennek ellenére mégis sokszor érezhetjük úgy, hogy méltánytalanul háttérbe szorulunk a közéletben. A cigánysággal szembeni előítéletek időről időre felerősödnek, és gyakran romákkal szembeni ellenérzésekből kívánnak politikai hasznot húzni a magyar politika egyes résztvevői. Hisz nem is olyan régen még ezen padsorok között is elhangozhattak olyan szavak, melyek alkalmasak voltak egy egész népcsoport kollektív megbélyegzésére. Ki ne emlékezne a romák ellen elkövetett 2008-2009-es gyilkosságsorozatra, melynek évfordulója minden évben február 23-án van? És méltánytalanul kevés szó esik erről a tragikus eseményről.

Ezért is támogatom a kezdeményezést, hogy február 23-át nyilvánítsuk a cigányság elleni terrorcselekmények áldozatainak gyásznapjává, tisztelegve ezzel az ártatlan áldozatok előtt, és emlékeztetve az utókort a szélsőséges, rasszista indíttatású nézetek elleni állandó küzdelem folytatásának fontosságára.

De április 8-a sokkal inkább szóljon a cigányság értékeiről, a romák megbecsüléséről. Számomra nagy öröm, hogy az Európai Parlamentben már évek óta romahetet rendeznek a nemzetközi romanap kapcsán. Ezenfelül büszkeségre ad okot, hogy a rendezvénysorozat egyik ötletgazdája, Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa volt, aki mind a mai napig komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy évről évre sikeres és méltóságteljes programok kerülhessenek megrendezésre.

Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzetközi romanapról való megemlékezés fontos feladatunk, ezért kívántam a mai napon én is felszólalni ennek kapcsán. De még nagyon sok feladatunk van, hogy a magyarországi cigányság valóban büszkeséggel élhesse meg roma identitását itt, Magyarországon is.

Az élet számos területén adósságaink vannak a leghátrányosabb helyzetben élő, gyakran a társadalom perifériájára szorult honfitársaink felzárkóztatásáért, megsegítéséért. Azt gondolom, hogy Magyarország kormányának minden lehetősége adott ahhoz, hogy valós felzárkóztatási folyamat induljon el és menjen végbe. Ehhez egy dologra van égetően szükségünk, valós politikai akaratra.

Viszont azt is be kell látni, hogy a magyarországi cigányságnak nem szabad másokra várni, és nem szabad kiszolgáltatnunk önmagunkat. Itt az ideje saját kezünkbe venni a sorsunkat! Köszönöm. (Taps a Párbeszéd, a Momentum, a DK és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage