RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a hozzászólását. Azt hiszem, hogy sokan gondolják úgy, hogy a magyarországi cigányság kérdéséről érdemes itt a parlamentben szót ejteni, minél többször, minél részletesebben, hiszen ezzel tudunk a cigányok sorsán és a magyar cigányok sorsán is javítani.

Nagyon sok olyan mondat volt szerintem az ön felszólalásában, amivel én magam is és sok mindenki Magyarországon, aki politikával, közélettel foglalkozik, egyet tud érteni. Nyilván vannak nézetkülönbségeink is, de az egésznek az iránya, hogy erről beszéljünk, és nyújtsunk minél többek számára lehetőséget arra, hogy cigány emberként is jól tudjon boldogulni Magyarországon; ebben, azt hiszem, egyet kell hogy értsünk.

2010 előtt, ön is utalt erre az időszakra, sajnos a romagyilkosságok voltak azok, amelyek megdöbbentettek mindenkit, hogy cigány embereket sokszor előre kitervelten, nagyon kegyetlen és aljas módon támadtak meg Magyarországon. Ne felejtsük, hogy ez egy baloldali kormánynak, Gyurcsány Ferenc kormányának az idején történt Magyarországon, és akkor nem tudták megvédeni roma honfitársainkat, cigány honfitársainkat az államnak a képviselői. Ezért döntöttünk mi úgy, hogy 2010 után mindenképpen elfogadunk olyan törvényeket, amelyek a cigány honfitársaink számára is a romagyilkosságok sorozata után egy biztonságos életet tudnak biztosítani.

Nagyon fontos volt, hogy 2010 után itt, a parlamentben fogadtuk el a gyűlöletbeszédnek a fogalmát és az egyenruhás bűnözésnek a büntetését. Hiszen akkor, amikor az az időszak volt, a Jobbik gárdafelvonulásokkal próbálta felhívni magára a figyelmet, mert igazából senkinek nem segített, túl azon, hogy bejuttatta magát a parlamentbe, de sokak számára ez riadalmat keltő volt, és nem elfogadható, hogy bárki magának vindikálja azt, hogy a rendet fenntartsa, erre a rendőrség és az állami szervek a hivatottak.

Jogszabályi környezetet teremtettünk, amely szigorúan szankcionálja a gyűlöletkeltést, a gyűlölködést, a megfélemlítést és a terrornak minden formáját, 2011-ben pedig a büntető törvénykönyvet is elfogadtuk e Ház falai között, amely minden hazai nemzeti és etnikai csoportnak a védelmét sokkal magasabb szinten garantálja.

(13.20)

Ez a szigorú büntetőpolitika is segített abban, hogy ma nagyobb biztonságban vannak cigány honfitársaink, mint 2010 előtt, akkor az ő mindennapjaiknak is jobban része volt a rettegés.

Ön is utalt arra, hogy sajnos vannak olyan politikusok, akik a cigányság elleni hergeléssel próbálnak politikai tőkét a maguk részére biztosítani. Jakab Pétert hadd idézzem önnek  ott szokott ülni ön mögött a parlamentben is -: megkérdőjelezte, hogy a cigányság jelentős része dolgozni akarna, mélyigénytelenségről beszélt a cigányok kapcsán, rombolónak nevezte a cigányokat, romákat. Nyilvánvalóan minden társadalmi csoportban vannak olyan emberek, akik törekvőbbek és vannak olyanok, akik kevésbé törekvők, de egy társadalmi csoport kollektív megbélyegzése volt Jakab Péter politikája pár évvel ezelőtt. Önök szövetségben indultak egymással; bízom benne, hogy majd megbeszélik egymás között, hogy Jakab Péter miért mondott ilyen mondatokat. Ezt a mostani baloldali szövetség egykor jobbról induló tagjaitól tudja megkérdezni.

Van hozzáállásbeli különbség, hogy a liberálisok, a baloldaliak és mi általában hogyan álltunk és állunk most is a cigányság kérdéséhez. A baloldal alapja egy jogvédő alapállás, tehát ők ebből egy jogvédő vitát próbálnak generálni, jogi eljárásokat vagy más eljárásokat generálnak, és így foglalkoznak ők a cigányság kérdésével. Mi egy másfajta hozzáállást tartunk jónak. Mi úgy gondoljuk, hogy mindenki számára, cigányok és nem cigányok számára, akik nehéz társadalmi helyzetben élnek, segítséget nyújtunk ahhoz, hogy munkát tudjanak vállalni, hogy törvényes jövedelemből tartsák fenn a családjukat és a gyereküket oktatni, tanítani, neveltetni tudják, pontosan azért, hogy a gyereküknek jobb életkilátásai legyenek, mint amilyen a szüleiknek volt. Nem arra törekszünk tehát, mint a baloldal, hogy jogi eljárásokban a társadalmi különbségeket igyekezzünk még inkább kiélezni, hanem arra törekszünk, hogy minél több embernek nyújtsunk segítséget. Erre bővülő társadalmi felzárkózási kereteket is biztosítottunk, 4,4 milliárd forintról 14,5 milliárdra növeltük ezeknek a forrásait.

Említettem az „Útravaló” ösztöndíjprogramot  amit ön tökéletesen ismer, tehát nem kell ezt részleteznem , amely közel 3 milliárd forintból a hetedik osztálytól a diplomaszerzésig segít akár ösztöndíjjal, akár segítséggel, mentorálással. A „Biztos kezdet” gyerekházakat ön is nagyon jól ismeri, 42-ről 177-re nőtt a számuk. Központi költségvetésből finanszírozzuk most már egy évtizede ezeket 1,8 milliárd forint értékben. A tanodák az iskolásoknak az iskolaidőn kívül nyújtanak segítséget, 3 milliárd forintot fordítunk erre. 178 tanoda segíti több ezer diák iskolai előrehaladását. A roma szakkollégiumok hálózatának a támogatását hatszorosára emeltük. S talán a legfontosabb a felzárkózó települések programja. Háromszáz településen  ahol laknak is cigányok, és nem cigányok is laknak  igyekszünk jelenléten, bizalomépítésen, munkába való beillesztésen, oktatáson keresztül olyan programot kínálni, amely egy következő nemzedéknek valóban egy jobb életkilátásokkal biztató jövőt tud garantálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage