ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Három gyermek édesapjaként és egy unoka nagyapjaként is válaszolok most önnek ebben a kérdésben. Bocsánat, hogy így kezdem, nem akarom megbántani, de ön egy olyan közösséget képvisel  most már egy másikat , amely nem szavazta meg azt sem, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba tudjanak menni, így aztán kicsit talán hiteltelen az, amit mond, de megértem az aggodalmát.

Azt is hozzá kell tennem, hogy 2010 óta, amióta Magyarországon családbarát kormányzás van, mi családokban gondolkodunk. Nem férfiakban külön és nem nőkben, hanem családban, amely egy férfi és egy nő közösségéből áll, akik gyermeket vállalnak, gyermeket nevelnek, családot alapítanak. Ezt a gyermekvállalást, gyermeknevelést, családalapítást 2010 óta nagyon sok területen támogatjuk; talán a felszólalásom időkerete nem is elég ahhoz, hogy ezt mind felsoroljam. Viszont azért érdemes arra emlékezni, hogy 2010 előtt milyen is volt Magyarországon a családpolitika, amikor nemcsak a férfiakat, hanem a nőket sem támogatták abban, hogy gyermeket vállaljanak, gyermeket neveljenek, hogy ha a gyermeknevelés mellett munkát szerettek volna vállalni, azt könnyebbé tegyék, és bármilyen esetben támogatták volna az otthonteremtést. Sőt, megszüntették a családi adókedvezményt és a kedvezményes állami otthonteremtési támogatást is.

(13.30)

Engedjen meg néhány példát az édesapákra tekintettel! 2023. január 1-jétől tíz munkanap apasági szabadság illeti meg a dolgozó apákat gyermekük születése vagy örökbefogadása esetén, a tíz munkanap apasági szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni, legkésőbb a gyermek születését vagy örökbefogadását követő második hónap végéig. Emellett szintén 2023. január 1-jétől a szülő gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadságra jogosult, ha a munkaviszonya legalább egy éve fennáll. A kisgyermekes szülőknek, kérésükre, a munkáltató köteles részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani gyermekük négyéves koráig, a három- és többgyermekeseknél pedig ez a lehetőség egészen a legkisebb gyermek hatéves koráig áll fenn. 2023. január 1-jétől kedvező munkajogi változás, hogy a munkavállaló, ha a munkaviszonya legalább fél éve fennáll, gyermeke nyolcéves koráig kérheti a részmunkaidőben és távmunkavégzésben való foglalkoztatását, valamint éjszakai munkavégzésre az anya és a gyermekét egyedül nevelő szülő gyermeke hároméves korától tízéves koráig csak írásbeli hozzájárulásával osztható be.

Emellett, tisztelt képviselő asszony, tisztelt alelnök asszony, nagyon sok olyan intézkedést tettünk az elmúlt időszakban, amely próbálja a családokat támogatni, a 2010 előtti családpolitika ugyanis nem támogatta az egy és két gyermeket nevelőket, vagy a háromgyermekeseknek is csak minimális hozzájárulást adott. Visszavezettük a családi adókedvezményt. Különböző módokon elkezdtük támogatni a gyermeknevelést, a gyermekvállalást, például az édesanyáknak a gyermekük születése utáni fél évben a bruttó fizetésük 100 százaléka jár. Emellett nagyon sok olyan otthonteremtési támogatást, illetve programot indítottunk, amely azt teszi lehetővé, hogy a család új, biztonságos otthonba tudjon költözni. Nagyon sok pénzt költöttünk arra, hogy a bölcsődei hálózatot fejlesszük éppen azért, hogy az a szülő, édesanya vagy édesapa, aki dolgozni szeretne menni, biztonságban és megfelelő körülmények között tudja a gyermekét, hiszen több mint három és félszer annyi településen van ma bölcsődei ellátás, mint volt egyébként 2010-ben. És hosszan lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amelyeket azért teszünk meg, hogy Magyarország valóban családbarát hely legyen.

Önnek abban igaza van, hogy nagyon sok teendőnk van még, de a kormány azt tervezi, hogy az államon belül minden területet úgy próbál átalakítani, hogy valóban családbarát módon működjön, hogy mindenben segítségére tudjunk lenni a családoknak, az édesanyáknak és az édesapáknak is abban, hogy nyugodtan, megfelelő körülmények között és biztonságban tudják nevelni a gyerekeiket. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage