KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha nem bánják, akkor én ma is meghagyom másoknak az „egyik oldal-másik oldal” vicsorgást, és ehelyett közös felelősségünkről ejtek pár szót.

Mivel továbbra is kétlaki vagyok, plusz egyetemre is járok, ezért nagyon sokat utazom, és folyamatosan találkozom az ország azon részével és lakóival is, akik és amelyek a Kossuth térről sajnos egyáltalán nem látszanak. Friss élményem hazafelé autózva egy romos ház, láthatóan nyom nélkül ment el mellette minden ingatlanfelújítási pályázat, a lakói nem az elmúlt évtized nyertesei, málló vakolat, megvetemedett nyílászárók, rozsdás kapuk. De mindezt részben ki is takarta az utca felől egy CÖF-plakát, amin négy ellenzéki politikustársunk fejét montírozták egy lopott zenekari fotóra: Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András van a plakáton, illetve a friss kiadáson már lecserélték Magyar Péterre. Azt hirdeti mellettük a szöveg, hogy megvették őket kilóra.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önöknek most úgy kéne csinálniuk, mintha semmi közük nem lenne ehhez, szét kéne tenni a kezüket tanácstalanul, hogy ja, kérem, ezt egy civil szervezet, a CÖF rakta ki, nekünk ehhez semmi közünk. De azt kérem, ne nézzük egymást hülyének se egy ilyen hazugsággal, se ezzel a szlogennel! Kérem, mondják már meg végre, hogy mennyibe kerül egy kiló Gyurcsány! Karácsonyt filével számolják, vagy nem kell kicsontozni? És árulják már el nekem, mit kellett a képen látható politikusoknak cserébe adni, milyen szolgáltatást teljesít ma Fekete-Győr András a kilós juttatásért! És főleg: kik azok az ők, akik megvették őket kilóra? Az álcivil plakátok mellett az álközszolgálati hirdetések is végtelenül gonosz és buta eszközei a Fidesz-kormánynak. A „STOP SOROS!”-tól a homofób kirohanásokig miért rak ki ilyen plakátokat a mi pénzünkből a kormány?

És még mielőtt ellenzéki politikustársaim azt gondolnák, találtunk valamit, amiben csak a kormány bűnös, hadd jegyezzem meg, a DK pedofíliát hazafisággal összemosó plakátjai előtt sem jó közlekedni.

És ha már említettem a Momentumot, tőlük meg azt kérdezném, hogy biztosan jól költöttéke el az állami támogatást, amikor plakátokat raktak ki Donáth Anna kontúrjával: bejött-e? Általában pedig azt szeretném mindannyiuktól kérni, hogy amikor épp nincs hivatalos választási kampány, akkor ne órásplakátokat pakoljunk ki egymás ellen, hanem vegyük észre a házat, azt a vigasztalan világot, amin nem változtatunk, hanem inkább gyűlöletet szítunk, feledtetni a meglévő bajokat. A mi valódi ellenségünk a szegénység, a leszakadás, a reménytelenség. Mi, szocialisták nem szoktunk részt venni ezekben a csatákban, pontosabban szólva, mi nem ezekben a csatákban veszünk részt.

A szegénység ellen, a leszakadás ellen küzdünk, és ha szabad ennyi megjegyzést tennem, elsősorban a fővárosinál sokkal nehezebb megélhetést kínáló vidéki településeken. Igen, ha megvalósul egy kormányváltás az MSZP részvételével, az egyik feltételünk az új kormány felé az lesz, hogy törvény tiltsa meg a választástól választásig tomboló plakátőrületet, különös tekintettel a kormányhirdetésekre.

A másik, sokkal részletesebb javaslatcsomagunk a vidéki Magyarország felemeléséért szól majd. Megvédeni és felfuttatni a magyar mezőgazdaságot, biztonságossá és versenyképessé tenni a nagyrészt vidéken működő magyar ipart; jó minőségű utakat mindenhová, pontos és tiszta vonatokat, buszokat; esélyt adó vidéki iskolákat, decentralizált kultúrát, az országot behálózó tudományt, nemzeti bajnok vidéki nagyvállalatokat, nem csak Felcsúton; Európa nyugati felén megszokott, várható élettartamot! És még hosszan sorolhatnám az ötleteket, az MSZP programjának fejezeteit.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt héten elhunyt az említett gondok egy legnagyobb ismerője, Ferge Zsuzsa. A Szocialista Párt missziója, sőt úgy hiszem, minden szolidáris kormányzás értelmetlen, csonka Ferge Zsuzsa szociálpolitikája nélkül. Aki pedig jót akar a nemzetének, az nem rejti gyűlöletplakátok mögé, hanem felemeli, erősíti, mindig a legszegényebbeken kezdve a jót.

Immár Ferge Zsuzsa nélkül, de az lenne a dolgunk, hogy együtt 199-en tegyünk a magyarok érdekében, hogy erről győzzük meg mindazokat, akik ránk hallgatnak, azokat, akik mindenről már lemondtak. Szeretném önöket meggyőzni, hogy másfél évtized plakátháborúja után most próbáljunk meg valami mást, okosat, emberit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a DK és az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage