RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kilóügyekben nem tudunk segítséggel szolgálni, de összegügyben pontosan tudjuk: 4 milliárd forint eddig az, amiről tudunk, tisztelt képviselő úr, amiről a magyar nyilvánosság is tud, a baloldal ekkora pénzt kapott egy külföldi mikroadományozótól, valószínűleg Soros Györgytől, valószínűleg különböző szervezeteken keresztül. Ezt az ön miniszterelnök-jelöltje is elismerte, hogy valószínűleg Soros György áll az adományok mögött. Ebből kampányoltak önök, és azért kapták ezt a pénzt, hogy ha ebből kampányolnak, és ebből a pénzből önök hatalomra kerülnek, onnantól kezdve szolgálják ki a finanszírozók minden igényét.

(13.50)

Ezért lettek önök háborúpártiak, ezért lettek önök migrációpártiak, és ezért lettek önök genderpártiak, tisztelt képviselő úr, mert akik finanszírozták önöket, azok ezt tették.

De az ön pártjának nem ez az egyetlen fura manővere az utóbbi időszakban, hiszen láthattuk, hogy hogyan borult össze az MSZP a DK-val és a Párbeszéddel. Mit is mondott az ön társelnöktársa szűk egy évvel ezelőtt a Demokratikus Koalícióról és Gyurcsány Ferencről? Azt mondta, hogy rombolást hajt végre a DK az ellenzéki oldalon azzal, hogy hónapok óta bekebelezi más baloldali pártok kulcsembereit. Így támadta az MSZP a DK-t, és azt is mondta az ön társelnöktársa, hogy az a politika, amit Gyurcsány Ferencék folytatnak, nem vezet sehová.

Miután jól rátámadtak Gyurcsány Ferencre, utána pedig bekéredzkedtek a védőernyője alá, és hosszú távú együttműködést írtak vele alá, ami azt jelenti, hogy végül is önök felszámolták az MSZP-ből még azt a maradékot is, ami megmaradt, és teljes mértékben Gyurcsány Ferenc irányítása alá tették.

Nem tett mást a másik párt sem, a Párbeszéd, amely azt mondta ezelőtt nem is olyan régen, hogy az EP-választás listás, teljesen arányos rendszer (Arató Gergely: A KDNP-listát ki vezeti?), tehát nincs ennél jobb alkalom arra sem, hogy felmérjük az erőnket, és kipróbáljuk, hogy mi mennyire működik. A Párbeszéd számára most minden adott ahhoz, hogy egy önálló, független és magában is sikeres pártként készüljön az európai parlamenti kampányra.

Tehát önök is azt mondták, hogy a DK-tól függetlenül képzelik el a politizálásukat, sőt azt mondták, hogy romboló az, amit Gyurcsány Ferenc tesz a DK élén, és a Párbeszéd is elmondta, hogy teljes mértékben önállóan fog indulni, majd eltelt pár hónap, és ott találtuk önöket az aláíróasztalnál, ahol Gyurcsány Ferencnek aláírtak önök is, tisztelt képviselő úr.

Ennyi a szavuk értéke még a legalapvetőbb kérdésben is. Hogy az önök pártja képes egyedül politizálni, vagy nem képes, ebben sem lehet hinni önöknek, hiszen azt mondták tavaly az év derekán, hogy önállóan indulnak az EP-választásokon, önálló elképzelésük van, majd eltelt pár hónap, és besoroltak Gyurcsány Ferenc mögé.

Erre mondjuk azt, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője. Mindenki, aki a következő parlamentben itt szeretne ülni, az Gyurcsány Ferencnél kuncsorog, és kér egy-egy listahelyet, sőt Karácsony Gergellyel önök közösen már azt is aláírták, hogy az önkormányzati választáson meg az EP-választáson, meg a következő országgyűlési választáson mi lesz.

Önök, ahogy az ország szuverenitását sem tudják megvédeni, a saját pártjuk szuverenitását sem tudják megvédeni. Ahogy önök pártelnökként egy gazdapárt kegyelmét keresik, Gyurcsány Ferencét, és oda csatlakoznak be az önállóság helyett, úgy országvezetőként is nem mást tettek, mint egy gazdatestet kerestek, amire rácsatlakoztak, és amit ott mondanak önöknek, önök azt hajtják végre. Mit tettek önök kormányon? Amikor az IMF azt kérte önöktől, hogy vegyék el a magyar nyugdíjasok 13. havi nyugdíját, ellenálltak? Egy percig sem! Amit külföldről kértek, rögtön megtették!

Amikor azt kérte önöktől az IMF és az Európai Bizottság, hogy vegyenek el az ápolóktól egyhavi bért, hogy vegyenek el az orvosoktól egyhavi bért, hogy vegyenek el a mentődolgozóktól, a szociális dolgozóktól egyhavi bért, elvették? Igen! Miért? Mert külföldről kérték önöktől. Önöknek ez benne van a politizálásában, hogy ha külföldről azt kérik, hogy a magyar ápolók keressenek kevesebbet, akkor ezt megteszik.

Amikor arról volt szó, hogy önök kormányoztak, mit tettek a magyar betegekkel? Minden nap után kórházi napidíjat fizettettek velük. Mit tettek az orvoshoz forduló betegekkel? Minden egyes találkozáskor fizettettek velük külön vizitdíjat. És hogy vágták el a szegény sorsú gyerekeket attól, hogy kitörjenek a szegénységből azáltal, hogy tanulni tudjanak? Hogy tandíjat vezettek be! Nem egyszer, kétszer, mert Horn Gyula is bevezette a tandíjat, és Gyurcsány Ferenc is bevezette a tandíjat. Horn Gyula tandíját Orbán Viktor törölte el, Gyurcsány Ferenc tandíját pedig Orbán Viktor vezetésével a nép törölte el akkor, amikor egy szociális népszavazáson ezt eltöröltük.

Tisztelt Képviselő Úr! Amikor önök voltak kormányon, rekordmagas volt Magyarországon a munkanélküliség, 11 százalék fölötti, olyan kevés embernek volt munkahelye, hogy sorban álltak az emberek a munkahelyeken, most pedig, hála istennek, munkaerőhiány van. Ennél jobb szociálpolitika nincsen. Ronald Reagan mondta: a legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés. Hát, mi ezt tettük meg!

Önök viszont feladták. Feladták azt, hogy önök önálló párt legyenek, és feladták azt, hogy Magyarország szuverén, önálló ország legyen. Nem képes a baloldal sem a saját pártjának, sem a saját országának az érdekérvényesítésére, ezért vették meg önöket kilóra, mert önök fel is kínálták magukat, és kapva kaptak, úgy látszik, egy mikroadományon, ezen a lehetőségen, úgyhogy ez az igazság. Önöket kilóra megvették, az egész baloldalt, tisztelt képviselő úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage