MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem hiába, hogy egy egykori honvédelmi minisztert hallhattunk, egy átfogó és reális helyzetképet vázolt képviselő úr az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, illetve annak európai vonatkozásairól.

Gyakorlatilag ma már evidencia, nap nap után megtapasztalhatjuk, hogy az európai politikai elitben eluralkodott egyfajta háborúpártiság, mi több, háborús lelkesedés, ami pont az öreg kontinens történetét ismerve kellene, hogy mindannyiunkban a legelemibb rossz érzéseket keltse, a legelemibb elutasításra találjon, hiszen ezen a kontinensen robbant ki az első világháború, annak közvetlen következményeként a második világháború, és ennek a tapasztalatnak, az akkori generáció pusztítást megélt tapasztalatának az élményéből keletkezett aztán az az európai biztonsági, transzatlanti biztonsági és jóléti szerveződés, amelyet NATO-ként, illetve Európai Unióként ismerünk.

(14.20)

Ha már a képviselő úr idézett a NATO alapokmányából, én is hadd idézzek belőle; én a 6. cikkelyt fogom idézni, tisztelt képviselő hölgyek és urak, amelyik arról szól, hogy mi jelent támadást, mi értelmezendő támadásként a NATO ellen.

6. cikk. „Az 5. cikk alkalmazása”  tehát a kölcsönös védelem  „szempontjából egy vagy több Fél ellen irányuló támadásnak kell tekinteni fegyveres támadást a Felek egyikének területe ellen Európában vagy Észak-Amerikában, Franciaország algériai megyéi ellen,”  ugye, ezt már meghaladta az idő  „Törökország területe ellen vagy a Felek egyikének joghatósága alá tartozó, az észak-atlanti térségben a Ráktérítőtől északra fekvő szigetek ellen vagy a Felek egyikének hajói vagy repülőgépei ellen ugyanebben a térségben; a Felek egyikének fegyveres erői, hajói vagy repülőgépei ellen, ha a fenti területeken vagy azokon kívül bármilyen más olyan európai területen tartózkodnak, amelyen az egyik Fél a Szerződés hatálybalépésekor megszálló erőket tart.”

Szinte taxatíve, a lehető legpontosabban, hajszálpontosan vannak felsorolva azok az esetek, amelyek bekövetkeztekor hadiállapotnak, vagyis támadásnak kell tekinteni a helyzetet a NATO valamelyik tagországa ellen. Jelenleg Európában nem áll fenn ilyen helyzet, egyik feltétel sem teljesül ahhoz, hogy a NATO háborúba való bekapcsolódásról beszéljen, márpedig ez a diskurzus mindennapos. Most már, ahogy hallhattuk képviselő úrtól, ez odáig megy, hogy a NATO akarja szervezni az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, az eddigi tagállami, tehát bilaterális alaptól elmozdulva immár ernyőszervezetként, koordinátorként kívánja a háborús erőfeszítéseket összehangolni a frontvonalak mögött. Sőt, NATO-csapatok Ukrajnába telepítéséről is most már nyíltan szó van, noha ezek bizonyos úgynevezett nem harcoló alakulatok volnának  bármit is jelentsen ez , tehát az ukrán hátországba, a frontvonal mögé telepítendő kontingensekről beszélünk.

Ennél is rémisztőbb annak a perspektívája, hogy egy bizonyos francia egység, amely jelenleg Romániába került kitelepítésre, már megkapta a parancsot a felkészülésre az Ukrajnába való diszlokálásra. Tehát van egy élő parancs a francia vezérkaron belül, amely arra vonatkozik, hogy egy ezres nagyságrendű francia kontingens  katonai, harcoló kontingens  kezdje meg a felkészülést az Ukrajnába való áttelepülésre, de még csak nem is Franciaországból, hanem a szomszédos Romániából.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Egészen vészesen közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amire utaltam a bevezetőben, nevezetesen ahhoz a tragikus időszakhoz, amikor 1914 nyarán Európa egy hosszú békeidőszakból fakadó optimizmussal és abból fakadó elvakultsággal beletántorgott a világtörténelem addig legpusztítóbb háborújába. Fel kell ébredni, mert az utolsó percek választanak el ettől a pillanattól több mint száz évvel később!

Csak egy dologban bízhatunk, tisztelt Ház, ez pedig az európai polgárok józansága. Vezetőikkel szemben az európai népek nagy része -száz évvel korábbi elődeikkel, illetve vezetőikkel szemben  a háborútól viszolyog, és meg fogja hozni azokat a politikai döntéseket, amelyek ezt a viszolygást a politika homlokterébe helyezik. Erre legközelebb az európai parlamenti választáson minden európai választópolgárnak lehetősége nyílik, így természetesen várjuk minden békeszerető magyar választó felelős döntését is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage