TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A válaszomat egy kérdéssel kezdem: két pártról, két kormányról fogok beszélni. Az egyik nem biztosította a nyugdíjak vásárlóértékét; az egyik évben igen, a másik évben nem. Ráadásul ez a kormány elvette a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját, tehát ez a párt, ez a kormány csökkentette a nyugdíjak összegét nominális összegben.

A másik párt, a másik kormány minden évben biztosította a nyugdíjak vásárlóértékét  mindegy, hogy milyen gazdasági nehézség, válság vagy háború volt vagy van , és visszaadta a 13. havi nyugdíját. Nyilván ön is tudja, hogy a kérdésemre mi a válasz, hogy melyik párt melyiket csinálta.

Az első párt, amelyik csökkentette a nyugdíjakat, az éppen az ön pártja, a Magyar Szocialista Párt. Igaz, ön nem volt képviselő, nem kellett megszavaznia, de nyilván elvben ön is egyetért ezzel.

A másik párt viszont a Fidesz-KDNP, amelyik 2010-ben azt ígérte a nyugdíjasoknak, hogy meg fogja őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt, ha a gazdaság teljesítménye növekszik, növelni fogja azt. És ez a párt, ez a kormány 14 éve ezt minden évben teljesítette.

(15.00)

Ami pedig az interpellációját illeti: bizony a számadatok is csúsztatással vannak megáldva. Például a 2004-es adatoknál a nyugellátásban részesülők adatain túl a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egy részét is tartalmazzák, ezért az ön statisztikája, kimutatása nem valós.

A nyugdíjakra fordított kiadás GDP-arányának változása nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok alacsonyabb ellátást kapnának, mint korábban, vagy a nyugdíjkiadások az elmúlt húsz év alatt csökkentek volna. Éppen ellenkezőleg: a nyugdíjak és ezzel együtt a nyugdíjkiadás az elmúlt két évtizedben jelentősen megemelkedett. Az arányváltozást az a tény is befolyásolta, hogy Magyarországon a GDP a vizsgált időszakban, 2010 óta a kormányzati intézkedéseknek, a gazdaság teljesítményének köszönhetően jelentősen növekedett, a gazdasági növekedésből pedig a nyugdíjasok is részesültek, a nyugdíjakon felül 13. havi nyugdíjat, nyugdíjprémiumot, Erzsébet-utalványt és rezsiutalványt is kaptak.

Tisztelt Képviselő Úr! Végül térjünk vissza arra, hogy a nyugdíjakat hogyan kell megállapítani. A nyugellátás biztosítási elven működik, keresetarányos jövedelempótló ellátás, ami az aktívkori biztosítási teljesítményt tükrözi. Azt tükrözi, hogy valaki milyen hosszú ideig és milyen összegű járulékot fizetett a társadalombiztosítási rendszernek a nyugdíjrendszer fenntartásához. Ezen a ponton azt is szeretném megjegyezni, hogy sok esetben a nyugdíjak nem tükrözik a valós jövedelmet, hiszen külföldi jövedelemmel egészítik ki a Magyarországon kapott nyugdíjakat.

Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjasok élete méltó legyen az ő korukhoz, a munkaviszonyban eltöltött idejükhöz; eddig is megtett mindent és a jövőben is meg fog tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage