RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindnyájunk számára fontos kérdés az egészségügy és a kórházak minél magasabb szintű betegellátása, ezért volt fontos ez a kormányzat számára is. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor 1198 milliárd forint állt rendelkezésre a betegek ellátására, most 3225 milliárd forint, tehát több mint 2 ezer milliárd forinttal növeltük azt a bő ezermilliárd forintot, ami itt volt, amit örökségül kaptunk az elődeinktől; ez legalább 170 százalékos bővülés, tehát a 270 százalékára bővültek az egészségügyi források. Tehát nem csökkentek, mint korábban  emlékezhetünk rá , hiszen a szocialista kormányzás idején csökkenésről is beszámolhattunk, 2008-2009-ben, hanem növekedtek az egészségügyi kiadások.

Ennek több pozitív hozadéka is volt. Az egyik az intézményeknek a felújítása. 91 vidéki kórházban részben vagy egészben megvalósultak felújítások, fejlesztések, új műszerek vásárlása, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást újítottunk fel, és létrejöttek új intézmények is: 23 új rendelőintézet jött létre és 34 új mentőállomás jött létre.

Azt hiszem, hogy az a léptékű béremelés, ami az orvosoknál történt a járvány idején, a koronavírus-járvány idején, az Európában is párját ritkítja, hiszen két-két és félszeresére emeltük az orvosok fizetését, és minden kórház számára biztosítottuk az ehhez szükséges forrást is. Ez teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a magyar egészségügy egyik leginkább torzító tényezőjét, a betegellátást leginkább hátráltató és mindenki számára rettenetesen kellemetlen gyakorlatot, a hálapénznek az intézményét ki tudtuk vezetni az egészségügyből, és most már nincsen hálapénz. Nyilván, amikor a szocialista időszakban 200-300 ezer forintot kerestek az orvosok, és közben valakinek az egészsége vagy az élete múlott a munkájukon, akkor sokan azt mondták, hogy nem megfelelő a bérezés, ezért hálapénzt adtak mellé, el is fogadták, vagy várták is sokan ezt a hálapénzt, de most, amikor 2-2,5 millió forintot tudnak keresni az orvosok, akkor ez már egy olyan bér, ami mellett mindenki úgy gondolja, hogy nincs szükség hálapénzre, hanem ez egy megfelelő összeg. Az ápolók bére pedig éppen most, az elmúlt hónapban emelkedett átlagosan 20 százalékkal  itt is egy érezhető béremelés zajlott éveken keresztül. Ezt természetesen folytatni is kívánjuk majd a későbbiekben.

Ami az adósságok értékét, az adósságállományt illeti, nem tűnt el, tisztelt képviselő úr, egy új felületre került. 2023 júniusa óta a Közpénzügyi Portálon lehet a kórházi adósságok ügyében naprakészen tájékozódni, újságok ebből is írják a cikkeiket, tehát ez egy működő, mások által használt felület. Kérem, ön is ezt használja, és ne mondja azt, hogy eltűntek ezek az adatok.

Ami a tartozásállomány kiegyenlítését illeti, erre 90,2 milliárd forintot fordított a kormányzat a korábbiakban, az elmúlt év végén. Illetőleg az Egészségbiztosítási Alapnak az idei költségvetése 31 milliárd forintot tartalmaz a finanszírozási rendszer támogatására, ez is egy többletforrás az egészségügyi intézmények számára.

Az is fontos, hogy egy nagyon lényeges és a betegellátással nem szorosan összefüggő eddigi költség és feladat lekerült a kórházak válláról, ez pedig a kórházaknak az üzemeltetése: őrzés-védés, takarítás, tehát azok a gondnoksági, ingatlanüzemeltetési feladatok, amelyek nincsenek szoros kapcsolatban az egészségügyi ellátással. Sokszor pontosan ezeknek a különbsége okozta a kórházak gazdálkodásában is a nagy különbségeket, ha volt egy korszerű épület, egy korszerűtlen épület, egy egységes épület, egy széttagolt épület, nyilván amelyik korszerűtlen, amelyik széttagolt, annak az üzemeltetése drágább volt, amelyik egy modernebb, egységesebb épület volt, azé olcsóbb volt, és a kórházak működésében nagy különbségek voltak, de nem azért, mert a műtétek számában volt, mondjuk, jelentős különbség, hanem azért, mert a régebbi, rosszabb szerkezetű épületnek a fenntartása volt drágább. Ezért most már nem a kórházak menedzsmentjének a feladata ez, hanem az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon, a KEF-en keresztül ellátja ezt a feladatot, és az orvosoknak, a kórházaknak csak a gyógyítással kell foglalkozniuk.

De ami talán a legfontosabb (Az elnök csenget.), amit az előtt is mondtam a képviselő úrnak, hogy folyamatosan növekedtek az egészségügyi ráfordítások: csak most, ebben az esztendőben 425 milliárddal költünk többet az egészségügyre, mint a tavalyi évben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage