SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Aki elegendő ideje figyeli az Orbán-kabinet uniós ténykedését, annak bizonyára feltűnt már, hogy a magyar kormányra mindig lehet számítani, ha az európai együttműködés megakadályozásáról, a jó ügyek megcsáklyázásáról van szó. Most éppen az uniós természet-helyreállítási jogszabállyal kapcsolatban vették igénybe az EU reakciós erői a miniszterelnök szolgáltatásait. Hogy a NER-t ebben is a „mindegy, csak árthassunk” szemlélet vezérli, azt pontosan illusztrálják az elmúlt hetek történései. A Fidesz az Európai Parlamentben még simán megszavazta a tervezetet  tehát a fideszes európai parlamenti képviselők is , sőt az előkészítés során az Európai Tanácsban is támogatta, majd az elmúlt hetekben minden értelmes magyarázat nélkül kihátrált mögüle.

(15.20)

Vagyis önök most tulajdonképpen nemcsak az európai természet-helyreállítási célokra mondtak nemet, hanem tulajdonképpen a saját képviselőik szakmai munkájára és korábbi szavazatára is.

Hogy a természet-helyreállítási rendelet kiemelten fontos ügyet szolgál, arról fölösleges, azt gondolom, vitát nyitni. Egy része természetes, illetve a mezőgazdaság által használt területek rehabilitációjáról, a biológiai sokféleség növeléséről van szó. (Sic!) Ez egyáltalán nemcsak a mókusoknak meg a levelibékáknak fontos, ahogyan önök ezt néha cinikusan beállítani igyekeznek, hanem például a klímaválság hatásaihoz történő alkalmazkodáshoz és a termőképesség, tehát a mezőgazdasági termelés fenntartásához, az élelmiszer-biztonság garantálásához is nélkülözhetetlen a természet helyreállítása. Másrészt az, hogy az ember a természetet, benne például az erdőket vagy a vízi utakat is fenntartható módon használja, tehát a természet fenntartható használata is a részét képezi tulajdonképpen ennek a jogszabálynak.

Kérdezem, hogy vane ebben olyasmi, amivel önök konkrétan nem értenek egyet, és hogyha van, akkor miért nem tudtak erről az önök európai parlamenti képviselői a javaslat részletes parlamenti vitája vagy annak megszavazása idején.

A természet-helyreállítási jogszabály az egyik alappillére az európai zöldmegállapodásnak. Azzal, hogy a magyar kormány most borította a javaslat mögötti többséget, nemcsak a tervezet elfogadását akadályozta meg, de azt is, hogy az európai gazdaság és társadalom egy fenntarthatóbb irányba forduljon. Kérdezem, hogy kit képviseltek önök ezzel a döntéssel. Ugyanis az elutasító álláspont semmilyen magyar érdeket nem szolgál, ellenben tökéletesen megfelel a multinacionális vegyszergyártók és a nagy olajvállalatok érdekeinek.

Önök szeretnek a magyar gazdákkal takarózni, de az az igazság, hogy a hazai mezőgazdaság állapotáért nem lehet felelős egy jövőben elfogadandó vagy alkalmazandó uniós jogszabály, ráadásul, ahogyan már elmondtam, ez kifejezetten hasznos a mezőgazdaság számára. Tehát magyarázattal tartoznak a magyar és európai választóknak, de különösen a magyar fiataloknak, miért változtatták meg az álláspontjukat, és miért akadályozzák, hogy Európa zöldebb és fenntarthatóbb legyen. Várom a válaszát. (Szórványos taps a DK és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage