FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Utolsó kérdésére szeretném mondani, hogy magyarázkodásra nem törekszünk, a tények közlésére törekszem most. Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretném, hogy a magyar kormány elkötelezett a klíma- és a természetvédelem tekintetében, valamint a biológiai sokféleség megőrzésében, összefüggő, globális célkitűzések iránt.

A természet helyreállításáról szóló európai uniós rendelettervezet vonatkozásában már a bizottsági javaslatot is rendkívül ambiciózusnak tartottuk, amelynek megvalósítása a jelen intézményi és finanszírozási körülmények között nehezen kivitelezhetőnek tűnt. Álláspontunkkal számos más tagállam is egyetértett.

A tárgyalások során a szöveg tartalma tekintetében, noha számos előrelépés történt, végig jeleztük fenntartásunkat. Tanácsi szinten már tavaly júniusban, a svéd elnökség alatt is törékeny volt a javaslat támogatottsága. Végül rendkívüli kihívásnak láttuk az uniós tervezet megvalósítását, és fontosnak tartottuk az intézkedések megfelelő finanszírozásának biztosítását.

Magyarország egyetért az uniós rendelettervezet célkitűzéseivel, azonban a trilógus tárgyalások alapján született végleges szövegtervezet nem biztosítja a tagállamok számára az ezek végrehajtásához szükséges rugalmasságot, és fontosnak tartjuk annak szükségességét, hogy egy széleskörűen támogatott kompromisszum alakuljon ki.

Az elmúlt hónapok jól mutatják a különböző ágazati szektorok megnyilvánulásait az európai zöldmegállapodás végrehajtásának kihívásai vonatkozásában. Álláspontunk szerint az uniós rendelettervezet több ponton sem felel meg az olyan alapvető elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti szuverenitás, valamint az uniós szinten is megmutatkozó hozzáadott érték. A mezőgazdasági ökoszisztémák védelme érdekében csak olyan helyreállítási intézkedéseket tartunk elfogadhatónak, ami nem jár a magyar termőföld európai élelmiszer-biztonságot veszélyeztető területcsökkenésével.

Az európai uniós tagállamok sokszínű és változatos természeti adottságokkal rendelkeznek, éppen ezért a leghatékonyabban nem egy átfogó brüsszeli szabályozással lehet biztosítani ezek védelmét, hanem a tagállami sajátosságokat figyelembe vevő, nemzeti jogszabályi környezettel. Magyarország szerint a trilógusokon elért kompromisszumos szöveg túlmutat a felelősségteljesen vállalható ambíciószinten, amit teljesíteni lehet. Aggályaink vannak a meghatározott célkitűzések gazdasági megvalósíthatóságával kapcsolatban, mivel véleményünk szerint az azok eléréséhez szükséges beruházások nem valósíthatók meg költséghatékony módon, jelentős támogatási forrást igényelnek.

Magyarország jól teljesít a természetvédelmi területen. Hazánk területének csaknem negyede valamilyen természetvédelmi oltalom alatt áll, nemzeti ökológiai hálózatunk az ország harmadát fedi le. Az elmúlt pénzügyi ciklusban több mint 200 millió euró összértékű, döntően nemzetipark-igazgatóságok által megvalósított 465 projekt révén összességében több mint 300 ezer hektáron javítottuk az élőhelyek állapotát.

A természet helyreállításával kapcsolatos eddigi eredményeinket nemzeti hatáskörben is el tudtuk érni, amely szintén azt támasztja alá, hogy további bürokratikus terheket jelentő, uniós szintű szabályozásra e területen nincsen szükség. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage