DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném kiemelni, hogy egy nagyon fontos kérdést vetett fel, hiszen a magyar kormány számára is az emberek egészsége, biztonsága kiemelten fontos kérdés, és éppen ezért minden üzem esetében a legszigorúbb környezetvédelmi és munkavédelmi szabályoknak a betartása kiemelten fontos.

A konkrét komáromi ügyben a hatóságok egyébként ezúttal is tették a dolgukat, hiszen a katasztrófavédelmi igazgatóság és a rendőrség is a helyszínre ment, az üzem telephelyén mobillaboros mérésekre is sor került, és ahogy ön is említette, az eredmények alapján határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható.

Az illetékes kormányhivatal ellenőrzéses eljárás keretében további vizsgálatot indít, a cég közleménye szerint ettől függetlenül belső vizsgálatot rendeltek el annak érdekében, hogy azonosítsák a problémát, és intézkedéseket tehessenek a hasonló esetek megelőzése érdekében. Ugye, képviselő úr előszeretettel használja, hogy a kormány nem tesz semmit; az a helyzet, hogy ahogy ez az eset is mutatja, bizony mindig megteszik a hatóságok a szükséges lépéseket, és Magyarországon a világos és tiszta szabályok betartása kiemelten fontos a kormány számára is.

Képviselő úr említette a bátonyterenyei üzem esetét is, és azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó példa arra, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, hiszen az eljárás eredményeként az üzem működését felfüggesztették.

Ami a munkavédelmet illeti, a munkavédelmi hatóság minden évben ellenőrzéseket végez, és amennyiben szükséges, intézkedik a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, súlyos veszélyeztetés esetén pedig bírságot szab ki. Lehet, hogy képviselő úr figyelmét elkerülte az, hogy a kormány döntése alapján a kiszabható munkavédelmi bírság összege éppen a múlt hónapban emelkedett a korábbi bírság tízszeresére, vagyis most már 100 millió forintról beszélünk. Gondolom, hogy abban egyetértünk, hogy ez nem egy jelképes összeg.

Ami a munkavédelmi oktatási kötelezettséget illeti, úgy emlékszem, hogy már Fónagy János miniszterhelyettes úr is elmondta az Országgyűlésben, hogy az nem szűnt meg, csupán lehetőség nyílt arra, hogy a kevésbé veszélyes irodai munkánál a munkáltató online módon a tananyag elektronikusan történő átadásával teljesítse az oktatást.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném felhívni arra is a figyelmet, hogy a magyar kormány abban hisz, hogy Magyarország jövője a zöldenergia, és a magyar gazdaságnak is ez a jövője, és azok az országok lesznek a nyertesek, amelyek ebben a versenyben részt tudnak venni, és bizony nagyon komoly verseny zajlik azzal kapcsolatban, hogy a zöldenergiát ne csak megtermelni tudjuk, hanem azt valahogy el tudjuk tárolni, és ez egy olyan fontos kérdés, amelyre kiemelten nagy fókuszt helyez a kormány. Éppen ezért jelenleg is 200 milliárd forint pályázattal segíti ezt az ügyet. Ilyen például a Napenergia Plusz program, amely az első olyan kormányzati program, amely nemcsak napelemek telepítését, de a tárolást is támogatja. Emellett az ipari tárolói kapacitásokat is szeretnénk növelni, ami nagyon fontos kérdés, ha szeretnénk a zöldenergia tárolásában előrelépéseket elérni, és emellett pedig a vállalatok számára az elektromos autók beszerzését is támogatjuk.

Én szeretném megkérni képviselő urat, illetve az LMP frakcióját is, hogy a zöldátállás ügyét, amelyet egyébként korábban önök is támogattak, ne támadják, hanem inkább támogassák a kormány intézkedését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage