RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő asszony részletesen sorolta fel azokat a jogszabályokat, amelyeket a gyermekek védelme érdekében nyújtott be a kormány, és amelyeket a baloldal itt a parlamentben nem támogatott, az a baloldal, amely 13 milliárd forinttal csökkentette a gyermekvédelmi intézmények támogatását, miközben ez a kormány háromszorosára növelte. Korábban 40 milliárd forint állt erre rendelkezésre, most pedig 127 millió forint, tehát jóval több forrást fordítunk erre.

Ahogy ön is utalt rá, elindultak különböző ellenőrzések és vizsgálatok, pontosan azért, hogy minden pedofil végül rendőrkézre kerülhessen. Az egyik fontos a pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézmények vezetői tekintetében  itt korábban már egy jogszabály is megjelent , ennek következtében minden gyermekvédelmi intézmény vezetője egy részletes, többnapos pszichológiai alkalmassági vizsgálaton fog keresztülmenni, amiben pontosan kiderül, hogy jelente a személye bármilyen kockázatot akár valamilyen függőség miatt, szexuális deviancia miatt, valamilyen olyan pszichés zavar miatt, ami miatt az intézményt nem tudja vezetni, a gyermekeket nem tudja megvédeni. Fontos, hogy ezek az intézmények a gyerekeket megvédjék, és ne pedig veszélyt jelentsenek a gyermekek számára.

A második ilyen azonnali lépés, amit a kormány megtett, a gyermekvédelmi intézmények, a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése. Itt a gyermekbántalmazási esetek belső kivizsgálását, az azokkal kapcsolatos feljelentéseket, a segítségnyújtást, az áldozatoknak történő segítségnyújtást vizsgálják, a panaszkezelési gyakorlatot, és természetesen, ha az ellenőrzésben részt vevők bárhol bűncselekményt tapasztalnak, azonnali feljelentési kötelezettségük van. Az 530 bentlakásos intézményből már 440 intézményben elindult ez a hatósági ellenőrzés. (Szabó Rebeka: 14 éve vagytok kormányon!)

A harmadik pillér pedig a gyermekvédelmi törvény újabb szigorítása lesz, ami hamarosan, heteken belül megérkezik a parlament asztalára. A baloldal az előző gyermekvédelmi törvényt nem támogatta. A baloldal a gyermekvédelmi népszavazás során az embereket arra biztatta, hogy ne támogassák a gyermekvédelmi törvényt, hanem mindenféle obszcén jeleket rajzoljanak a szavazólapra. A gyermekvédelem ügye kapcsán, amikor nemzeti konzultációt hirdettünk, azt mondták az embereknek, hogy ne küldjék vissza a nemzeti konzultációs íveket, tehát ne támogassák azt, hogy a kormány tovább szigorítsa a gyermekvédelmi szabályokat, mi viszont ebben elkötelezettek vagyunk.

Tisztelt Képviselő Asszony! Országszerte 211 rendőr foglalkozik gyermekek sérelmére elkövetett pedofil-bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozási feladatokkal. Az idei évben elindítottak 430 új büntetőeljárást. Nyilván az idei évben fokozottan együttműködnek a gyermekvédelmi intézményekkel is, hogy minden esetben nyomozás induljon, a legtöbb esetben gyermekpornográfia miatt, 287 esetben, szexuális kényszerítés miatt 58 esetben, szexuális erőszak miatt 53 esetben, szexuális visszaélés miatt 22 esetben, gyermekprostitúció kihasználása miatt pedig 15 esetben indult eljárás. Érintettek ebben magyar, ukrán, román és orosz állampolgárok egyaránt.

Az elkövetés helyszíne leggyakrabban a lakás volt, 149 esetben, gyermek- és ifjúságvédelmi intézet 9 esetben, általános iskola 6 esetben, nevelőotthon 5 esetben. Ezzel az elindított 430 üggyel együtt összesen most a gyermekmolesztálási ügyek közül 1035-öt vizsgál a rendőrség. Ebből a számból is látszódik, mivel nagyon magas a 430 az 1035-ön belül, hogy a rendőrség fokozottan igyekszik minden pedofilt kézre keríteni.

A magyar rendőrség munkájának köszönhetően és a szigorú büntető törvénykönyvnek köszönhetően megnyolcszoroztuk a börtönben ülő pedofilok számát. A baloldali kormány mindösszesen 81 pedofilt juttatott rács mögé, ez a kormány viszont jelen pillanatban 663 pedofilt tart rács mögött a börtönökben.

Azért fokozzuk a rendőrségnek is az erőfeszítéseit, hogy minél több pedofil börtönbe kerüljön. A célunk az, hogy minden pedofil kerüljön börtönbe, minden pedofilt vonjunk ki a gyermekek közeléből, és így legyenek biztonságban a gyermekek. A rendőrség mindent megtesz, hogy a pedofilokat rács mögé juttassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage