DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A válságok és a veszélyek korát éljük, ezért kiemelten fontos a családok támogatása mellett a jövő generációjának, életesélyeinek a megerősítése és a biztosítása.

2010-ben a családbarát kormány azt a célkitűzést  most már mondhatom azt  valósította meg, hogy hazánkban, Magyarországon igenis érdemes családot alapítani és gyermeket vállalni. A gyermekvállalás és a munka világának összeegyeztethetőségéhez két dolog fontos: a kiszámíthatóság és a biztonság. Ehhez pedig rendkívül fontos bázis  mondhatnám azt, a bölcső  kiváló minőségű és mennyiségű bölcsődei férőhelyek biztosítása. Ezért a kormánynak egy kiemelt célja volt az a folyamat, aminél tartunk, hogy a szülők szabad döntéséből adóadóan a munka világába visszatérhessenek, amikor úgy érzik, hogy ez a pillanat eljött.

Azt gondolom, hogy az elmúlt időszak olyan komplex bölcsődefejlesztést valósított meg, amelynek köszönhetően a bölcsődei férőhelyek ellátása, a mennyiség és a minőség is biztosított volt, és emellett fontos arról is beszélnünk, hogy a humánerőforrás-kapacitások növekedtek a bérfejlesztéseknek, a béremeléseknek köszönhetően, és gyakorlatilag a bölcsődei ellátás működéséhez szükséges állami támogatások folyamatosan növekednek. Ennek köszönhetően és ennek eredményeként érezhetik a családok biztonságban magukat, és érezhetik a kiszámíthatóságot. És mit jelent ez a kiszámíthatóság? Azt, ha egy szülő biztos abban, hogy a gyermekét el tudja helyezni a bölcsődében, van bölcsődei férőhely, és hogyha úgy dönt, akkor visszaintegrálódhat a munkaerőpiacra.

Miért nem volt ez olyan egyértelmű az előző, a baloldali kormány idején? Azért, mert a gyermekgondozást segítő ellátást, a gyest háromról két évre csökkentették, és folyamatosan csökkentették a bölcsődei ellátóhelyek számát. Ezen változtatott a családbarát kormány, hiszen folyamatosan nőnek a férőhelyek, a bölcsődei férőhelyek, és három évre  most már újból három év a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyes  nagyon-nagyon biztos hátteret biztosít a szülők számára.

Én azt gondolom, hogy egy kereszténydemokrata kormány esetében a legfontosabb üzenet, hogy nemzetünk nem marad fenn családok nélkül, családok pedig nincsenek gyermekek nélkül. Ezért ezt a folyamatot továbbra is képviselnünk kell és bővítenünk, fejlesztenünk a bölcsődei ellátást, mert ez az egyik legfontosabb üzenet a szülők számára, még akkor is, hogyha nagyon nehéz időszakot élünk, és egész Európában fontos szerepe van annak, hogy a jövő generációja biztonságban érezze magát.

Ezért államtitkár úrhoz az a kérdésem: milyen eredményei vannak a magyarországi bölcsődefejlesztési programnak? Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

(15.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage