ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány családpolitikai intézkedéseinek egyértelmű célja, hogy a teljes életútjukon végigkísérve, minden élethelyzetben segítsük és támogassuk a magyar családokat. Fontos emlékeztetnünk arra  ahogyan ezt képviselő asszony is elmondta , hogy nem volt ez mindig így, hiszen 2010 előtt, abban az időszakban minden megszorítás a családokat érte a legnehezebb helyzetben.

A családbarát kormányzás  hiszen 2010-ben családbarát fordulat történt Magyarországon  egyik célja az, hogy a nők megkapják a nekik járó tiszteletet és megbecsülést a munkaerőpiacon is. A munka és a magánélet egyensúlyának elősegítése érdekében a kormány kiemelt figyelmet fordít a szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat folyamatos bővítésére. Csak néhány példát szeretnék erre mondani. A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, az intézmények és szolgáltatások száma pedig több mint a négyszeresére nőtt. A három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára  ami az eddigi legmagasabb arányszámot jelenti  elérhető a bölcsődei ellátás valamely formája Magyarországon. Egyébként 2010 előtt ez a szám csak 11 százalék volt. Az országos lefedettség is folyamatosan javul, amelynek köszönhetően 2024 márciusában már több mint 1130 településen, azaz minden harmadik településen biztosított volt a bölcsődei ellátás. Ez 2010-hez képest három és félszer annyi települést jelent. Minden járásban működik bölcsődei intézményi szolgáltatás, évek óta folyamatosan csökken azon hároméves kor alatti gyermekek aránya, akiknek a lakóhelyén nem érhető el bölcsődei ellátás. És ahogyan képviselő asszony is mondta, a bölcsődei dolgozók megfelelő anyagi elismerése terén is jelentős eredményt ért el a kormányzat, hiszen a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére emelkedett.

Tisztelt Országgyűlés! A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenjenek, és egységesen magas színvonalú bölcsődei ellátás jöjjön létre.

A kormány intézkedéseivel párhuzamosan egyre több munkáltató ismeri fel, hogy érdemes szem előtt tartani a családok igényeit, így 2017-től már munkahelyi bölcsődék is létesülhetnek, és létesülnek is Magyarországon.

A kormány legfőbb célja, hogy a kisgyermekes szülők munkavállalásának ne legyen akadálya a bölcsődei férőhely hiánya, azt szeretnénk elérni, hogy az a szülő, az az édesanya, aki visszamegy a munkahelyére, biztonságban és megfelelő körülmények között tudhassa a gyermekét napközben.

A munka és a családi élet közötti minőségi kapcsolat megteremtése érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően a 25 és 49 év közötti nők foglalkoztatási rátája is jelentősen emelkedett az elmúlt 14 esztendőben, 2010-hez képest 11 százalékkal több kisgyermeket nevelő nő dolgozik Magyarországon, mint korábban.

Biztosíthatom képviselő asszonyt arról, hogy a kormány, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a bölcsődei férőhelyek számának növelése és ezáltal a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci elhelyezkedésének segítése érdekében is. Mindent elkövetünk azért, hogy Magyarországot ne engedjék belesodródni a háborúba, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy továbbra is támogassuk a magyar családokat a gyermekek nevelésében. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage