HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 4-én tartott ülésén megtárgyalta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló T/7726. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 35 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Ház! Az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés, közismert nevén a CFE-szerződés 1990 óta jelentősen hozzájárult az Európán belüli béke és biztonság megerősödéséhez. A szerződés a hidegháborút lezáró egyik fő megállapodás volt, amely alapján a részes államok korlátozták és csökkentették a szerződés hatálya alá eső hagyományos fegyverzetüket. A szerződés alapján a részes államok folyamatosan információt cseréltek hagyományos fegyverzetükről és harci technikájukról, illetve ellenőrzéseket hajtottak végre egymás területén a mennyiségi korlátozások betartása érdekében.

A szerződés végrehajtását Oroszország 2007 decemberében felfüggesztette. Erre adott reakcióként a NATO-tagállamok a szerződést részletesen felfüggesztették, amelyről hazánkban a 2011. évi CLVII. törvény rendelkezett. Az orosz fél azóta nem tett eleget a szerződésben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségének, továbbá nem fogadott és nem hajtott végre helyszíni ellenőrzéseket sem. Ezt követően 2023 júniusában az Orosz Föderáció felmondta a szerződést. A felmondás 2023. november 7-én vált hatályossá.

A NATO égisze alatt a CFE-szerződés megmentéséről folytatott multilaterális tárgyalások eredménytelenek maradtak, ezért a NATO-tagállamok között konszenzus alakult ki arról, hogy teljes mértékben felfüggesztik a szerződés alkalmazását. Ezen szándékáról a NATO-tagállamok 2023. november 7-én közös közleményt adtak ki.

Tisztelt Országgyűlés! Hazánk továbbra is érdekelt a CFE-rezsim megmentésében, átlátható és fair hagyományos fegyverzet-ellenőrzési rendszer kialakításában, és elkötelezett az európai hagyományos fegyverek jól működő ellenőrzése mellett, ami hozzájárulhat a kontinens biztonságának növeléséhez.

Fontos, hogy a NATO továbbra is védelmi szövetségként lépjen fel, és ne hagyja belerángatni magát a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúba. A magyar érdek az, hogy a háború minél előbb véget érjen, mivel Magyarország csak a békével járhat jól, ezért is szorgalmazzuk minden nemzetközi fórumon az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások minél előbbi megkezdését.

Az elhangzottakra tekintettel a benyújtott javaslat támogatandó, hiszen mindenképpen szükség van a fegyverzet-ellenőrzés jogi kötőerővel bíró természetének megőrzésére a jövőben is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage