RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom benne, hogy ez a vitában való hallgatás annak a jele, hogy az ellenzéki képviselők is egyetértenek ennek a javaslatnak az elfogadásával. Bízunk benne, szerdán ki fog derülni, így van-e. Mindnyájunk számára fontos, hogy megújítsuk ezt az együttműködést. 1996-ban kötöttük meg az elődjét, azóta az államközi kapcsolatok más területen is magasabb szintre léptek, ezért fontos, hogy a polgári veszélyhelyzetek terén is ezt az együttműködést fokozzuk.

Láttuk, hogy Törökországban milyen segítséget nyújtottak a magyar katasztrófavédelem munkatársai, a HUNOR-csapatnak, mondhatjuk, hogy ennek az elit alakulatnak a tagjai. Mindnyájan büszkék voltunk rájuk, a legfontosabb dolgot tették, amit valaki tehet az életében, életeket mentettek. Nemzetközi elismerést arattak, elsőként érkeztek, utolsóként távoztak, és a nap 24 órájában váltott műszakban dolgoztak. Ezt semelyik más ország, még nálunk nagyobb, erősebb, gazdagabb országok sem tudták megtenni. Ezért is fontos mind a két fél számára, hogy ezt az együttműködést a továbbiakban is előmozdítsuk, magasabb szintre helyezzük.

Ez nemcsak Törökország számára jelent többletlehetőséget, hanem adott esetben bízunk benne, hogy soha nem kerül ilyenre sor, de ha mégis sor kerülne ilyen helyzetre, hogy valamilyen polgári veszélyhelyzet jön létre Magyarországon természeti vagy más katasztrófa miatt, akkor a törökök is könnyebben tudnak nekünk segíteni, így mind a két ország nagyobb biztonságban van, mind a két országban veszélyhelyzetben gyorsabb lehet a segítség. Kérem ezért a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a szerdai napon is támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage