HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 4-én tartott ülésén megtárgyalta az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló T/7732. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 28 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

(18.00)

Tisztelt Országgyűlés! A Ház asztalán fekvő törvényjavaslat kiterjeszti a munkavállalói résztulajdonosi programról szóló törvény szerinti különleges munkavállalói résztulajdonosi programszervezetek likvid vagyonának befektetési lehetőségeit a programban részt vevők befektetéseinek értékmaximalizálása érdekében. Az egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adásáról, valamint az egyes otthonteremtési állami feladatok karitatív szervezetek általi átvállalásával összefüggő törvények módosításáról szóló 2021. évi CXXXII. törvény módosítása a „Magyar falu” program II. ütemében részt vevő települések, valamint annak mintájára megvalósuló programként az 5-15 ezer fő közötti lélekszámú települések népességszámának megőrzése és folyamatos növelése, valamint a kistelepülések hosszú távú fejlesztési programjának megvalósítása érdekében az érintett településeken lévő, az állami vagyonba tartozó, de állami vagyongazdálkodás céljára, az állami feladatok ellátásához közvetlenül nem hasznosítható olyan vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé, amelyek helyi viszonylatban életminőség-javító, érzékelhető használati értékkel rendelkeznek.

A törvényjavaslat a fentieken túl több, a nemzetgazdasági miniszter feladatkörét térintő törvény kis terjedelmű, a jogalkalmazók részéről jelzett igényekre figyelemmel jogalkalmazást, jogértelmezést segítő pontosításra irányul.

A Törvényalkotási Bizottság eljárása során néhány módosítással a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló, környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, a vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvény hatályának pontosítására kerül sor, továbbá új fogalmak kerültek meghatározásra, illetve korábban bevezetett fogalmak kerültek pontosításra. A javaslat a számviteli törvényről szóló 2000. évi C. törvény III/A fejezetében meghatározott fenntarthatósági jelentéssel fennálló koherencia erősítését is szolgálja az ESG-beszámoló benyújtási kötelezettsége szabályainak módosításával.

Mindezekre tekintettel a javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti oldalról.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage