VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A korábbi felszólalásaimban utaltam már az újpesti többség jelmondatára: „Az ember a legfontosabb érték.” Ezt több területen is visszaigazolja az önkormányzat munkája, döntései, amelyek eredményei jobbá teszik az életünket.

A mindennapjainkhoz, a nagyon gyorsan változó környezethez is próbál fogódzót adni már a fiatal korosztályoknak, illetve mindannyiunk biztonságát igyekszik erősíteni, legyen az a létbiztonság, az egészségügyi biztonság vagy, teszem azt, a közlekedési biztonságunk. Sajnos ki kell mondanunk, hogy az állam egyre több területről visszavonul vagy egyenesen kivonul, szolgáltatásait elhanyagolja. Ilyen például az, amikor az állam nevében eljáró Orbán-kormány embertelenül kizsákmányolja az otthon ápolást végzőket. Még a magyar minimálbér összegét sem kapják meg azok az újpesti, angyalföldi családok, akik havi 40-60 ezer forintért ápolják tartósan beteg, sokszor magatehetetlen gyermeküket, családtagjukat.

Az otthon ápolás nélkülözhetetlen munka, amikor a saját karrierünket is feláldozva, a családtagjaink ápolását biztosítjuk átmenetileg vagy tartósan. Újpest önkormányzata elismerve mindezt, és az emberről mint a legfontosabb értékünkről gondolkodva, új kezdeményezést indított el az idei évben az otthon ápolást végzők számára. A kezdeményezés fontos következménye, hogy anyagi támogatást nyújtson azoknak, akik hozzátartozóikat ápolják otthon. A magyar állam által biztosított ápolási díj sajnos nem elegendő, nem éri el még a minimálbér értékét sem. Az otthon ápolást végzők gyakran teljes munkaidőben végzik az ápolást, és ezáltal nem tudnak más munkát vállalni. Újpest önkormányzata, látva ezt a problémát, lehetőségeiből kiindulva, azokat felmérve, mérlegelve döntött úgy, hogy havi 15 ezer forintos kiegészítő támogatást nyújt az otthon ápolást végzőknek. Az önkormányzat által bevezetett támogatás nemcsak anyagi segítség, hanem egyben elismerés is azoknak, akik egyik legfontosabb emberi kötelezettségüknek tesznek eleget.

Az otthon ápolást végzők támogatása Újpesten egy példa arra, hogy milyen lépéseket teszünk azért, hogy támogassuk az itt élő családokat. Ahogy mondtam, Újpest önkormányzata számára prioritás a helyi közösség minden tagjának megbecsülése. Különös figyelmet fordítunk a régebb óta fiatalokra, az idősebb generációkra és a családokra, hiszen nekik köszönhetjük létünket. Erről szól az „Újpesti megbecsülés” program, tehát folytatva az előbbi gondolatkört, egy újabb lehetőséget kínál családok és az idős emberek számára, mely egyedülálló kezdeményezésként segíti az időskorúakat és a fiatal generációkat egyaránt.

A program keretében az újpesti nyugdíjasok és a 18 év alatti gyermekek 6000 forint értékű vásárlási utalványt kapnak, melyet az újpesti piacon használhatnak fel. Az „Újpesti megbecsülés” program nemcsak a jelenre koncentrál, hanem a jövőre is gondol. A fiatalabb generációk támogatása révén az önkormányzat hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Ez a kezdeményezés rávilágít arra, hogy az újpesti önkormányzat mennyire fontosnak tartja a generációk közötti összefogást és a közösség erejét. Büszkék vagyunk minderre, a munkát pedig folytatjuk Újpestért, Angyalföldért. Köszönöm szépen tisztelettel, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage