HEGEDÜS ANDREA (DK): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! „Kormány nélkül autót sem lehet vezetni”, ez a szlogen ömlik manapság Miskolcon minden internetes felületről, ahol csak el lehet helyezni úgynevezett Google-hirdetéseket.

Mi lehet ez?  gondolkodnak sokan. Autóreklám vagy valami közlekedésbiztonsági tájékoztatás? Egyik sem. Tudom, hogy nem fogják kitalálni. Ez a szlogen a Fidesz álcivil polgármesterjelöltjének ajánlata a miskolciak számára. A Rogán-művek újabb becsapása, hírhamisító hadművelete a miskolciaknak. Tudják, hogy ki kísérgeti ezt a személyt mindenhol Miskolcon? Csöbör Katalin és Kiss János fideszes országgyűlési képviselők. Kivel fotózkodik? A Fidesz önkormányzati képviselőivel és azok családtagjaival.

Mennyi adófizetői pénz van ezekben a már csapból is folyó Fidesz-hirdetésekben?  kérdezik azok, akiket már nem tud megtéveszteni a fideszes hazugsággyár. Mennyi éhező gyermek reggelijét, ruházatát, jövőépítését lehetne ebből fedezni? Én Miskolcon élek születésem óta, és a városban dolgozom munkába állásomtól. Őszintén hiszem, hogy az ott élő emberek jobb életet és jobb sorsot érdemelnek. Értük végzem a feladatom, és az ő segélykiáltásukat mondom el hétről hétre itt, az ország házában.

A környezetem, a barátaim, a választók dilemmája volt az elmúlt években, hogy miért bünteti őket ez a kormány, miért vonja meg a forrásokat a Fidesz Miskolctól. Bármikor feltettem ezt a kérdést itt, a parlamentben, az volt a válasz: rosszul érzékelik az ott élők, mert igenis jutottak források Miskolcnak. Fel is soroltam legutóbb, hogy mit is adott az önök kormánya Miskolcnak. A Fidesz-kormány 11 és fél milliárdból létrehozott egy diósgyőri vártorzót, melynek befejezéséhez hiányzik a Lázár János által beígért pótforrás, a 2 milliárd forint. Egy túlárazott, kettészakad autópályát, egy semmibe vezető Y-hidat, egy gazdaságilag fenntarthatatlan Ellipsumot, élményfürdőnek nem nevezhető épületet, kapott Miskolc rabszolgamunkán alapuló gyárakat, ahol a sori munkás négy műszakban és jó sok túlórával már egy kicsit többet is megkereshet, mint a minimálbér, viszont az önök inflációja ezt is felemésztette. Az önök gazdasági csodája miatt Miskolc a negyedik helyre csúszott le a városok ranglistáján.

Meghallották valaha is, köztük a város fideszes országgyűlési képviselői, hogy mire is van szüksége Miskolcnak? Nem. Önök elvették a tömegközlekedés állami támogatását, önök miatt szoronganak a buszon és a villamoson az utasok. Önök leállították a sikeres panelfelújítási programot, amivel élhetővé tehették volna az emberek otthonait. Önök elvették a miskolciak vízművét, ahol rögvest a kis- és középvállalkozásokkal nyolcszoros vízdíjat fizettetnek. Ott tesznek keresztbe Miskolcnak, ahol csak tudnak. Nem engedélyezték Miskolc város önkormányzatának hitelfelvételét, hogy önrésze legyen a városnak a fejlesztésre. Nem adtak forrást az útfelújításokra, még az állami közútkezelő útjai is járhatatlanok.

A miskolciak azt látják, hogy bünteti őket az Orbán-kormány azért, mert nem narancs színezetű a várostöbbség. Ezt önök mindig tagadták ez idáig. Most a választási kampányban azonban kilóg a lóláb, hiszen az önök civil jelmezbe bújtatott polgármesterjelöltje nyíltan hirdeti, hogy kormány nélkül autót sem lehet vezetni. A város elleni taktika eddig az volt, hogy kiéheztetik őket. Most jön a mézesmadzag. Én emlékszem arra az időszakra, a 2022-es választásokra, ahol a Fidesz jelöltjei leimádkozták a csillagokat az égről, de az elmúlt két évben bizony a csillagok az égen maradtak.

Ahelyett, hogy valóban a mindennapokat megkönnyítették volna az itt élőknek, inkább élvezhetetlen és értelmetlen luxusberuházásokra szórták a pénzt. Orbán elhibázott gazdaságpolitikájának árát a gürcölő miskolciak fizetik meg. Önök azt gondolják, jól taktikáznak, és kerékbe törik a miskolciakat. De nem fog menni. Szociáldemokrataként, miskolciként követelem, hogy fejezzék be a városom víz alá nyomását. Felszólítom újra és újra Miskolc fideszes országgyűlési képviselőit, hogy dolgozzanak azért, hogy a miskolci emberek is olyan jólétben éljenek, mint a protekciós, milliárdokkal támogatott debreceniek, győriek vagy kecskemétiek. Miskolc segélykiáltását már a Holdon hallják, de a Karmeliták vastag falain még mindig nem jut át. Köszönöm szépen. (Varju László tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage