FÖLDI JUDIT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy felmérés szerint a magyarokat a magas megélhetési költségek után az egészségügyi ellátás helyzete foglalkoztatja legjobban. Ahhoz, hogy Magyarország húsz év múlva virágzó ország legyen, az egészségügyi rendszerben kell a legnagyobb javulást elérnie az országnak. Ma az Orbán-kormány az uniós átlag felét költi az egészségügyre. Az állami egészségügy az Orbán-kormányok 14 éve alatt folyamatosan alulfinanszírozott maradt, ezért nőnek folyamatosan a várólisták, ezért termelődnek újra és újra a kórházi adósságok. Az Orbán-kormány számára sosem volt prioritás az egészségügy, mint ahogy az oktatás sem. Az Orbán-kormány célja valahogyan megúszni a politikai kockázatot, eltitkolni az egészségügy problémáit, mint például a kórházi fertőzések esetében. A miniszterelnök tavaly decemberi kijelentése szerint ma az egészségügyi rendszer se nem magán, se nem állami, hanem valami kutyulék. Ezt a miniszterelnök mondta 13 évnyi kormányzása után az ország egészségügyi rendszeréről.

Az állami egészségügy folyamatos és állandó leépülése miatt egyre többen veszik igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait, pedig Orbán Viktor nem olyan régen kijelentette, hogy nem akarnak elmozdulni a magánegészségügy irányába. De már régen megmondta a miniszterelnök, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok. A betegeknek nem az orvosokkal, nem a szakdolgozókkal, hanem elsősorban az állami járóbeteg-ellátások elérhetőségével van baja, hiszen aki beteg, annak nem mindegy, hogy mennyit kell várnia egy-egy vizsgálatra vagy egy beavatkozásra. A betegek sok esetben olyan ellátásért is fizetnek, ami a befizetett járulékok alapján ingyenesen járna minden állami intézményben, vagyis a magánegészségügy részben állami feladatot lát el, így az emberek duplán fizetnek. Az állam pedig kétszeresen jár jól, egyrészt a betegek megfizetik a járulékokat az államnak, másrészt pedig a magánszolgáltatók is megfizetik az adókat a betegek befizetései után. Ez az orbáni állami egészségügyi rendszer.

Az infláció és a megélhetési költségek a magánegészségügyet sem kímélték, ennek is tudható be, hogy a betegek a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb arányban mondták vissza az időpontokat, sokkal több esetben nem mentek el a vizsgálatokra vagy a nagyon drága műtétekre. Az egészségügyre az emberek akkor is hajlandók költeni, ha ehhez nincs elég jövedelmük, a szolgáltatók ezért új finanszírozási lehetőség bevezetésén, kialakításán dolgoznak. Hasonlóan, mint például egy tévé megvásárlásánál, részletfizetési lehetőséget biztosítanak azok részére, akiknek nehézséget okoz az ellátási díj egyösszegű megfizetése. Felháborító, hogy ma Magyarországon ide jutott az egészségügyi ellátás, hogy még azok is kénytelenek a magánellátást igénybe venni, akiknek anyagilag olyan mértékben megterhelő, hogy csak részletekben tudják a kezelés vagy a műtét díját megfizetni.

Egyes elemzések szerint a betegek az állami egészségügyből mintegy elmenekülve vesznek igénybe privát szolgáltatásokat. Én ezt azonban egészen máshogy látom. Nem a betegek menekülnek az állami egészségügyből a magánegészségügybe, hanem az állami egészségügy menekül a betegek elől. Menekül azzal, amikor több hónapot, évet kell várni egy vizsgálatra, műtétre. Egyértelmű a szándék: átállás a magánegészségügyre, mert az állam nem bírja, vagyis nem akarja fizetni. És ez nincs máshogy Székesfehérváron sem. Az elmúlt években sorra nyitottak meg az egészségügyi magánszolgáltatók, ahol nagyon rövid várakozási idő van, ezért nyilván egyre többen választják őket. Ráadásul náluk van idő a betegekre, a panaszaik meghallgatására. Tudjuk, hogy ez milyen nagy dolog a betegek számára.

Székesfehérváron már 2019-ben javasoltuk az önkormányzati egészségügyi diagnosztikai központ építését a legmodernebb CT, MRI, lézeres mammográfia, ultrahangos képalkotó eszközök beállításával, ahol valóban biztosítható a betegek akár egy éven belüli ellátása. Ha ez elkészült volna, akkor nagyon sok betegnek ma nem a magánszolgáltatók felé kellene fordulni. Öt éve kérjük, hogy Székesfehérváron kerüljön kialakításra egy meddőségi központ. Hiába ingyenes a magyarországi ellátás, a várólisták és az orvosok túlterheltsége miatt sajnos egyre több meddő pár menekül külföldre. Ez rendkívül nagy anyagi áldozatot igényel a székesfehérvári érintettektől is.

Az emberek államában egy szociáldemokrata kormány megóvja az emberek életét és egészségét, mert az emberek által befizetett adókból minden sürgős műtétet és szakvizsgálatot elvégeznek az állami egészségügyben. Ezért nem kell drága magánorvosokat megfizetni, mert mindenkinek jár az ingyenes ellátás. Magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett pedig igazságos Magyarországot akarunk. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage