SZTOJKA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ma, április 8-án ünnepeljük a roma kultúra napját. Az 1990-ben a Nemzetközi Roma Unió, az IRU világkongresszusán kiáltották ki, hogy április 8-a a cigány kultúra napja. Ezt a napot az ENSZ a roma kultúra világnapjává nyilvánította, amit azóta is ünnepel minden cigány közösség.

Április 8-a az 1971-es első roma világtalálkozónak is emléket állít. Ezen a találkozón ültek össze először a roma közösségek képviselői a világban azzal a céllal, hogy a cigányság értékeit láthatóvá tegyék. Ezen a találkozón fogadták el a cigányság jelképeit, a zászlót, a Žarko Jovanović által írt Gélem, gélemet, a cigányság himnuszát. Itt nyilvánították ki, hogy a cigányság, bárhol is éljen, egy közösséget alkot. Jelmondatuk az Opre Roma, ami azt jelenti, hogy fel, cigányok. Igen, ez a jelmondat napjainkban még fontosabbá válik, amikor azt látjuk, hogy az értékeinket mások nem tartják fontosnak. Az átalakuló világban, amikor a Teremtő által alkotott világ értékeitől egyes emberek, országok igyekeznek eltérni, még fontosabb, hogy a Teremtő által ránk hagyott emberi értékeket megőrizzük. A család szentsége, az emberi tisztelet, a közösség fontossága, a gyermekeink, az élet értelme mind-mind azt mutatják, hogy miért érdemes élni.

Április 8-a erről is szól, arról, hogy a cigány kultúra, a roma élet a Jóisten által adott alapértékeken nyugszik. A cigány kultúra nem a szegénység kultúrája, mint ahogy ezt néhányan igyekeznek bemutatni. A roma kultúra az élet szeretetét mutatja meg számunkra, legyen az akár irodalom, akár képzőművészet vagy akár maga a zene. A nyelvünk sokszínűsége mutatja meg igazán számunkra, mennyire képes a roma közösség alkalmazkodni.

Aki ismeri, vagy egy kicsit utánajár, az tudja, hogy közösségünk mindig a békességet keresi, még ha vannak is olyanok, akik egy-egy esetet kiemelni akarnak és általánosan megpecsételni a roma közösséget. Sajnálatos, hogy felelős pozíciókban levő emberek között is akadnak olyanok, akik romaként vagy nem romaként erősítik az általánosítást a megnyilvánulásaikkal. Van, aki pörköltfőzőknek tartja a roma nemzetiségi önkormányzatokat, sőt van, aki be is szántaná és sóval hintené be a demokratikusan megválasztott nemzetiségi érdekképviseletet. De van, aki egyenesen el is temeti. Itt tart az ellenzékhez kötődő képviselői hozzászólás. Ez az ő gondolkodásuk.

De 2024 lehetőséget ad mindnyájunknak, hogy a roma kultúráért és a roma közösség értékeinek megőrzéséért kiálljunk és megvédjük. A június 9-ei választások erről is szólnak. A legnagyobb magyarországi érdekképviseleti szervezet elnökeként ígérem önöknek, hogy a 2024-es roma érdekképviselet igazi rendszerváltást fog meghozni a magyarországi cigányság érdekképviseletében.

Tisztelt Országgyűlés! 2024. április 4-6. között került megrendezésre a 12. roma világkongresszus Szkopjéban, amelyen én képviselhettem Magyarországot, a magyarországi cigányságot, a szervezők meghívásának eleget téve. Megtisztelő volt, hogy az 53 évvel ezelőtt megtartott első világkongresszus után a négyévente megtartott eseményen én is részt vehettem. Az IRU az egyik legszélesebb körben ismert és elismert nemzetközi roma szervezet a világon, amely az ENSZ által is akkreditált. A kongresszus egyben tisztújító is volt. Ennek keretében személyem is bizalmat kapott, hogy a szervezet alelnökeként segítsem elő a roma kultúra, a cigányság értékközvetítését a világban. Az IRU 58 tagországgal vesz részt a roma közélet, a roma kultúra ápolásában. Ez is megerősíti bennünk azt, hogy a roma kultúra az egyetemes magyar emberiség, sőt az egyetemes emberiség értékét jelenti. Isten éltesse a roma kultúrát, Isten áldja meg önöket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(18.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage