GELENCSÉR FERENC (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ügy, amely kapcsán most felszólalok, iskolapéldája annak, hogy miért nem kap hazánk EU-s forrásokat  azért, mert azt önök ellopják. Most éppen 4 milliárd forint adófizetői pénzt sikerült zsebre tenni. 2020. március 25-én a Külügyminisztérium szerződést kötött a TMT Technics Kft.-vel 4 milliárd forint értékben lélegeztetőgépek beszerzésére. Ez a kft. optikai eszközök gyártásával foglalkozott, egészségügyi termékek forgalmazására csak 2020. március 30-ától vált jogosulttá, tehát amikor a minisztérium szerződést kötött velük, akkor ilyen szerződést ez a vállalkozás nem is köthetett volna. Öt nappal a 4 milliárdos szerződést követően varázsütésre mégis megoldódott ez az apró-cseprő jogi probléma.

Egypár szó magáról a cégről: jegyzett tőkéje mindössze 4 millió forint, a 2019-es árbevétele 114 millió forint. A Külügyminisztériumban, úgy látszik, ez senkit sem zavart, a szerződést aláíró Balogh Csaba államtitkárt legalábbis egészen biztosan nem, szerinte ugyanis ez a cég volt a legalkalmasabb arra, hogy beszerezzen 4 milliárd forint értékben olyan eszközöket, amelyeknek a kereskedésére nem volt jogosult. A cégnek tehát se tőkéje, se szakértelme nem volt. Menjünk tovább!

A Külügyminisztérium kisegítette a céget, és törvénysértő, hanyag módon a teljes vételárat, 4 milliárd forintot minden biztosíték nélkül előre, egy összegben átutalt a vállalkozásnak. Hát, de bravó! Gyakorlatilag önökről mintázták az unokázós csalásokat. 4 milliárd forint átutalása egy olyan cégnek, amely Gomba település külterületén havi 10 millió forintért optikai eszközöket gyárt – hát, ez a tuti üzlet a Külügyminisztériumban.

Meg tudjáke végül tippelni, hogy a 4 milliárd forintból hány lélegeztetőgép érkezett meg a Külügyminisztériumhoz? Elárulom: nulla. 759 darab oktatási és rövid idejű oxigénpótlásra alkalmas készülék rohad egy vámáruraktárban  jogilag ezek be sem léptek az országba. A készülékek darabja a piacon kábé 3 ezer dollár, a Külügyminisztérium ennek a tízszeresét dobta ki rájuk az ablakon. És, igen, kidobta, mert semmit sem kaptunk a pénzünkért, még a túlárazott gépeket sem.

Felvetődik egy másik kínzó kérdés: hol van most mindannyiunk 4 milliárd forintja? A cég tulajdonosa, Tóth László  aki egyébként a Magyar Judo Szövetség elnöke is egyben  2020-ban 863 millió forint osztalékelőleget vett fel, nagyjából annyit, amit rendes ügymenet mellett 40 év alatt tudott volna. Emellett a cég tőkéjét közel 3 milliárd forintra emelte, és nyilvántartásba vett 4 milliárd forintnyi tartozást. Készen is vagyunk, volt közpénz, nincs közpénz.

Mit csináltak mindeközben a Külügyminisztériumban? Hát, leginkább semmit. De nyilván még az államháztartási szabályokat sem lehet annyira szétrombolni, hogy egy ekkora hiány eltüntethető legyen a minisztérium könyvelésében, így a minisztériumban a homlokukra csaptak, és felkiáltottak: pereljünk, és indítsunk végrehajtást! Ki is derült, hogy bizony valaki tartozik 4 milliárd forinttal az államnak, mert lélegeztetőgépet, na, azt nem sikerült beszerezni. A Külügyminisztérium futott tovább a pénz után, és végrehajtó elé került az ügy, aki meg is találta a vámáruraktárban a 759 darab semmire sem jó, porosodó, ki sem csomagolt lélegeztetőgépet, és 1 milliárd forintért árverésre bocsátotta azokat, darabját most már nem 13 millióért, hanem rögtön 1,3 millió forintért. Vajon megvettee bárki? Spoiler következik: nem. Így aztán a végrehajtó elkezdte csökkenteni az árat, végül 13 ezer forintért próbálta a 13 millió forintos gépek darabját értékesíteni, de még így sem kellett a kutyának sem. Használhatatlan, szervizelhetetlen, semmire sem jó készülékeket ugyanis senki sem szeretne venni, ráadásul olyat, amit még le sem vámoltak, és évek óta csak dobozokban rohadnak.

Azóta a könyvvizsgálói jelentés megállapította, hogy a kötelezettségek megfizetésére a társaságnak nincsen elegendő pénzügyi fedezete, a cég felszámolta önmagát. Az ügyben feljelentést tettem, amit a hatalom pár nap alatt elutasított.

Na, látják, ezért nem kapunk EU-s forrásokat, mert önök szisztematikusan ellopnak mindent, ami mozdítható.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage