SOLTÉSZ MIKLÓS a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Én azért vagyok részben zavarban, mert már tegnap is, múlt héten is és az elmúlt hetekben hirtelen az LMP óriási nagy ellenzéke lett a főváros vezetésének. Ezt persze én megértem, sőt ha a közelmúlt történelmét nézzük, azok, akik az LMP-t elárulták  Karácsony Gergely, az itt ülő képviselő asszony és mások is , nyilván olyan módon rúgtak bele önökbe, illetve hagyták ott azt a politikai közösséget, amely elindult tizen-egynéhány évvel ezelőtt, ami önöknek rosszulesik, és nem is csodálom.

Csak azon kell elgondolkoznunk, és szerintem önöknek is, hogy eddig Csipkerózsika-álmát aludta az LMP, illetve a fővárosi politikájuk, vagy mit csináltak. Hiszen önök voltak azok, akik 2019 júliusában megkötöttek egy olyan hatpárti megállapodást  MSZP, LMP, Jobbik, Momentum, Párbeszéd és DK, tehát Gyurcsány Ferenccel közösen , amely semmi mást nem célzott, mint hogy azt a sikeres és egyébként igenis jól működő fővárosi vezetést, Tarlós István vezetését leváltsák. (Csárdi Antal: Na ne!) Látja, most mosolyog, most nevet, miközben tényeket fogok elmondani önöknek, hogy mi történt itt az elmúlt hetekben, hónapokban és években, amikor önök viszont hallgattak. (Csárdi Antal: Államtitkár úr, a metró a téma!)

Az a helyzet, hogy hallgattak mindenről. Tehát hallgattak arról, hogy átvettek egy olyan városvezetést, megszállták a fővárost, egyébként egyértelműen Gyurcsány módszereivel. Gyurcsány módszereire két dolog mindenképp jellemző. Az egyik, hogy olyan embereket ültet be a hatalomba, majd pedig úgymond tanácsadóknak, akik régi, jól kipróbált elvtársai, és igazából ők irányítják a fővárost. A másik oldalról pedig a módszerekbe beletartozik az, hogy a hatalmas pénzekből, amelyek a fővárosban voltak, például amikor átvették a főváros vezetését, akkor 214 milliárd megtakarítás volt, most ebből nemhogy nincsen semmi, hanem hatalmas nagy adósságállománya van a fővárosnak, több mint 154 milliárd forint.

Ha abba is belegondolunk, hogy a főváros szállítói tartozása 26,2 milliárd, a BKV-t pedig 50 milliárd forinttal adósították el, holott ez a múltban nem így volt, akkor az önök felelőssége sokszorosan felerősödik.

(9.10)

Nyilván nem olyan mértékben, mint, mondjuk, a gyurcsányista és a most összeállt Gyurcsány, azt hiszem, Párbeszéd- és MSZP-társaságnak, de önök is ott voltak, és megkötötték azt az együttműködést, amiről úgy gondolták, hogy ez lesz a legjobb. És most egyszer csak felébredtek.

És elfelejtettek akkor is szólni, amikor nemcsak a pénzek tűntek el a fővárosból, hanem teljesen érthetetlen módon rosszul gazdálkodik a főváros, hiszen akár iparűzésiadó-bevételből, akár bármilyen más olyan, a kormány által támogatott beruházásokból a főváros fantasztikus módon tudott fejlődni, illetve tudott volna jobban fejlődni abban az esetben, ha jól gazdálkodnak. De önök ezt a gazdálkodást nem sérelmezték. Sőt, azt sem sérelmezték, amikor kiderült, hogy akár Karácsony Gergely és pártja, akár Gyurcsány Ferenc és összes baloldali szövetségese  amibe önök is beletartoznak  hogyan kapták meg a guruló dollárokat, és milyen módon próbálták a választási győzelmet megszerezni a fővárosban is, egyes településeken is és persze az országgyűlési választásokon is. Ilyenkor önök sehol nem voltak; hallgattak, aludtak.

Mint ahogyan most a Lánchíd-botránynál is. És a Lánchíd-botrány többszörösen önökre égett, illetve a baloldalra ég, mert egyik oldalról egyértelműek a hírek, hogy készpénzben közel másfél milliárd forintot felvettek attól a cégtől, amely a kivitelezést úgy-ahogy megvalósította, de azért is önökre égett, mert sokkal több volt abban a felújításban, és sokkal kevesebb lett és sokkal rosszabb minőségben. És ezért önök egy szót nem szóltak, nem emelték fel a szavukat.

Tehát ettől kezdve, hogy most akárhányas metró, akármilyen felújítás  négy évük volt arra, hogy ezzel foglalkozzanak, most hirtelen ezt egyetlenegy kampánytémává emelték (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és olyan szinten, amiben önök ugyanúgy felelősek voltak, ha egyáltalán vannak felelősök. Majd a hatóságok vizsgálják ennek is a tartalmát. Köszönöm szépen a felvetését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage