SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyebár a magyar közélet forrong, merthogy a rogáni propagandagyár egy olyan, pedofil bűnrészeseknek kegyelmet adó ügyet próbál éppen agyonhazudni az önök segítségével, amely máshol akár kormányfőlemondáshoz is vezetne.

De úgy látom, hogy emiatt sajnos egy kicsivel kevesebb közfigyelem fordul a továbbra is tragikus és mostanra szinte mindennapossá vált akkumulátorbotrányokra. Pedig jutott belőlük az elmúlt napokra is, újfent igazolva, amit mi, zöldek (Rétvári Bence: Hohó! Hohó!) már hónapok óta ismételgetünk itt önöknek, hogy sem az engedélyezésben és az ellenőrzésben leszerepelt kormányhivatali rendszer, sem az önök rossz jogszabályai nem alkalmasak arra, hogy a helyben lakók egészségét és az ország természeti értékeit megvédjék az akkumulátoripari károktól.

Komáromban a minap dolgozókat kellett tömegesen kórházba vinni az akkugyár levegőjébe került, rosszullétet okozó veszélyes anyag miatt, Gödön pedig a Greenpeace mutatta ki a magzatkárosító oldószert, az NMP-t az üzem területéről kiömlő szennyvízben. Ugyanazt az oldószert, amit korábban a gödi kutakban is megtaláltak, és amiből 2019 és ’22 között a gyár 88 tonnányit bocsátott ki a levegőbe. Az utóbbi eset azt is megmutatja, hogy milyen vétkes felelőtlenség volt a gyár területén korábban fúrt monitoringkutat egyszerűen betemetni a kormányhivatal cinkos félrenézése mellett, így ugyanis a talajba és a talajvízbe kerülő mérgeket már csak akkor lehet felfedezni, amikor a szennyezés annyira kiterjedt, hogy az gyakorlatilag kijut a gyár területéről is.

A kormány továbbra is azt hazudja, hogy vasszigorral fellép a szennyezés ellen. Ugye, tegnap Koncz Zsófia államtitkár asszony is büszkén említette, hogy a közelmúltban emelték meg a kiszabható munkavédelmi bírságok összegét. Ennek azonban véleményünk szerint még mindig nincs visszatartó ereje. Egyrészt az immár százmilliós limit majd akkor ér valamit, ha az egyik akkugyárra tényleg kivetik ezt a szintű büntetést, ugyanakkor önmagában a gödi Samsung-gyár éves bevétele meghaladja az 1600 milliárd forintot, és őket egy ilyen egyszeri százmilliós bírság sem fogja meghatni, ha egyébként az önök kormányának kifejezetten engedékeny, laza környezetvédelmi szabálya miatt eleve sokkal alacsonyabb költséggel tudnak termelni, mint ahogyan az terveikben volt. Tehát önök tulajdonképpen profithoz segítik hozzá ezeket a külföldi multinacionális akkugyárakat.

Az itt ülők közül a Fidesz padsoraiból talán néhányan valóban elhiszik a saját kormányuknak, hogy az egyre nagyobb válságba kerülő magyar gazdaság problémáit lehetséges orvosolni a hatalmas környezeti terhek árán minimális hozzáadott értéket termelő, rengeteget exportáló gyárak révén. Ez azonban maximum a GDP mérőszámát növeli, már ha egyáltalán azt növeli, de a valóságban az ország ennek csak a kárát látja, mert megfizetjük az árát az elszennyezett környezet, a feláldozott emberi egészség, emberéletek formájában és azoknak a munkahelyeknek a formájában, amit egyébként nem is a magyar emberek kapnak meg ezekben a gyárakban. Tehát tulajdonképpen a magyar társadalom számára ezek nem hajtanak hasznot.

Önök egy párhuzamos valóságba álmodják magukat, ugyanis így, ahogyan az Orbán-kormány csinálja, ennek semmi köze a zöldátálláshoz, amit önök emlegetni szeretnek. Konkrétan nulla köze van hozzá. Ezzel önök Nyugat-Európa és Észak-Amerika zöldátállását segítik elő a magyar természeti értékek, a magyar karsztvíz, a magyar termőföldek és a magyar emberek egészségének a feláldozásával és iszonyatos olyan többletenergia-igénnyel, amiről önöknek sincs egyáltalán fogalmuk, hogy egyébként ezt honnan fogják előteremteni.

A valódi zöldátállás az lenne például, hogy csak olyan iparágakat engedünk az országba, amelyeknek a működéséhez adott az összes feltétel, és nem az országunk természeti erőforrásainak eltékozlásával jár.

Az is a zöldátállást jelentené, ha valóban az összes energiahasználat jelentős visszafogására, tehát csökkentésére törekednének, vagy mondjuk, nem szabotálnák el az Európai Unióban a természet helyreállítására vonatkozó jogszabályt, foglalkoznának azzal, hogyan növeljük a biodiverzitást az országban, a fenntartható mezőgazdaságot, a klímaadaptációt, és felhőkarcolók helyett emberi léptékű városfejlesztést vagy például a vasút felújítását támogatnák.

A magyarországi akkumulátorgyártás sajnos az Orbán-kormány állatorvosi lova, megmutatja mindazt, amit és ahogyan nem szabadna csinálni: a profitérdek elsődlegességét, a közakarat semmibevételét, a jövő felélését és a múlt századi iparfejlesztést. Ez a gödi magzatkárosító oldószer vagy a komáromi üzemi baleset, a bátonyterenyei szennyezés és a többi, hétről hétre emlékeztet arra, hogy önöké a történelmi felelősség azért, hogy ránk hozták ezt a környezet-, természet- és egészségpusztító rémálmot, ami ráadásul  mint mondom  nem a mi zöldátállásunkat segíti elő. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage