DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném önt emlékeztetni arra, frakcióvezető úr, hogy az Alaptörvény U) cikke  amelyet az Alaptörvény negyedik módosítása iktatott az Alaptörvénybe, mégpedig 2013-ban  így rendelkezik:

„Az 1990-ben lezajlott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlenek. A Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak

a) az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, az elkövetett jogsértésekért és a nemzet elárulásáért;

b) a második világháborút követő esztendők többpártrendszerre épülő demokratikus kísérletének szovjet katonai segítséggel történő felszámolásáért;

c) a kizárólagos hatalomgyakorlásra és törvénytelenségre épülő jogrend kiépítéséért;

d) a tulajdon szabadságán alapuló gazdaság felszámolásáért és az ország eladósításáért;

e) Magyarország gazdaságának, honvédelmének, diplomáciájának és emberi erőforrásainak idegen érdekek alá rendeléséért;

f) az európai civilizációs hagyomány értékeinek módszeres pusztításáért;

g) az állampolgárok és egyes csoportjaik alapvető emberi jogaiktól való megfosztásáért vagy azok súlyos korlátozásáért, különösen emberek meggyilkolásáért, idegen hatalomnak való kiszolgáltatásáért, törvénytelen bebörtönzéséért, kényszermunkatáborba hurcolásáért, megkínzásáért, embertelen bánásmódban részesítéséért; a polgárok vagyonuktól történő önkényes megfosztásáért, a tulajdonhoz fűződő jogaik korlátozásáért; a polgárok szabadságjogainak teljes elvételéért, a politikai vélemény- és akaratnyilvánítás állami kényszer alá vonásáért; az emberek származásukra, világnézetükre vagy politikai meggyőződésükre tekintettel történő hátrányos megkülönböztetéséért, a tudáson, szorgalmon és tehetségen alapuló előremenetelének és érvényesülésének akadályozásáért; az emberek magánéletének törvénytelen megfigyelésére és befolyásolására törő titkosrendőrség létrehozásáért és működtetéséért.”

(9.30)

Nem sorolom tovább, még az Alaptörvény sorolja azokat a bűnöket, amelyekben a kommunista hatalom birtokosai bűnösök.

A kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése érdekében a Nemzeti Emlékezet Bizottságát állította föl az Alaptörvény U) cikke. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága feltárja a kommunista diktatúra hatalmi működését, a kommunista hatalmat birtokló személyek és szervezetek szerepét, és tevékenysége eredményeit átfogó jelentésben, valamint további dokumentumokban közzéteszi. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága rendszeresen beszámol kutatásairól, rendszeresen kiadványokat ad közre, és megismerteti valóban a kommunista diktatúra hatalombirtokosainak működését és a kommunista diktatúra állampárti vezetőinek a szerepét.

Szomorúan emlékeztetem önt arra, képviselő úr, hogy az ön néhány képviselőtársa, akik már akkor is országgyűlési képviselők voltak, nem szavazták meg az Alaptörvény negyedik módosítását és ennek az U) cikknek az Alaptörvénybe iktatását. Nem gondolom azt, hogy ők nem értenének egyet ezekkel a gondolatokkal, viszont felelősség terhel minden országgyűlési képviselőt, hogy mi mellé adja a szavazatát, és milyen előterjesztéseket utasít el. Nem szerencsés az, hogy pontosan önök akarják a múltat úgy feltárni, hogy közben nem tettek meg lépéseket, amikor megtehették volna azt, hogy megszavazzák például az Alaptörvény U) cikkét.

A titkosszolgálatok működése a rendszerváltás óta egy változatlan szabályozás szerint működik. Gyakorlatilag 1995 óta, ha jól emlékszem, a polgári titkosszolgálatok az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának felügyelete alatt dolgoznak. A Nemzetbiztonsági Bizottságnak minden esetben a törvény szerint ellenzéki elnöke van. A Nemzetbiztonsági Bizottság vizsgálatokat rendelhet el, és adott esetben, ha a Nemzetbiztonsági Bizottság úgy találja, hogy valaki a titkosszolgálatok vezetői vagy munkatársai közül törvénytelenséget követne el, akkor a Nemzetbiztonsági Bizottságnak erős eszközei vannak arra, hogy kivizsgáljanak minden kérdést.

Tehát arra kérem önt, hogy amennyiben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának vizsgálatát kívánja, akkor természetesen megvan erre a lehetősége mint frakcióvezetőnek. Egyébként pedig úgy gondolom… (Novák Előd: Nem igaz, nem engednek be!  Toroczkai László: A Mi Hazánk ki van zárva!  Az elnök csenget.) Egyébként pedig úgy gondolom, hogy az Országgyűlés nyilvánossága elé tárhat minden olyan kérdést, amelyben válaszokat is kaphat. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage