TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megnyugtathatom önt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök havonta találkoznak, leülnek, és szakmai alapon egyeztetnek a helyzetről, és egyeztetnek arról, hogy mit lehet tenni az ország érdekében, és mindenki, ugye, a törvény szerint adott felhatalmazás alapján végzi a munkáját. Egyik sem szól bele és nem avatkozik bele a másik munkájába.

Ön hiába próbál itt valamiféle eget rengető, kormány és Nemzeti Bank közötti ellentétet kicsúcsosítani, azt kell hogy mondjam, ettől a költségvetés működik, működőképes, még ha ön és a baloldali közgazdász ismerősei szerint esetleg ez nem is így van. Ön használhatatlannak nevezi a költségvetést, én javaslom, hogy egy kicsit tekintsen vissza a történelembe. (Vajda Zoltán: Gyurcsány…) Nem tudom, hogy ön, amikor Gyurcsány, Bajnai volt a miniszterelnök (Vajda Zoltán: Megmondtam! Így legyen ötösöm!), Veres János volt a pénzügyminiszter, ön politizálte már. Mert tekintsen vissza arra az időre! A használhatatlan költségvetések akkor voltak, akkor kellett hogy beavatkozzon a Világbank, mert egyébként nem lehetett volna nyugdíjakat és béreket fizetni. Azokra az időkre lehet azt mondani, hogy használhatatlan költségvetés.

Senki nem tagadja, hogy nehézségei vannak a költségvetésnek, nehézségei az ismert okok miatt: 2020-tól a Covid-járvány, majd a világháború (sic!), az energiaválság, de a legnagyobb, az egyik legnagyobb problémáját éppen önök és elvbarátaik okozták, az pedig az európai uniós forrásoknak a Magyarországtól való elzárása. Sőt, esküt tettek arra, a főnöke egyébként, Gyurcsány Ferenc  mert úgy tudom, önnek is főnöke, hiszen látom, hogy együtt indulnak az európai uniós választásokon, akkor csak főnöke  azt mondta, hogy azzal, hogy felesküdtek arra, hogy nem fogják engedni, hogy az európai uniós források megérkezzenek a magyar költségvetéshez, ezzel el fogják azt érni, ahogy önök mondják, hogy megbukik a NER, vagyis hogy megbukik a kormány, és lám, akkor eljöhet a mi időnk, majd lehet kormányozni.

(9.50)

Akkor, amikor ön a költségvetést bírálja, akkor először nézzen magába, hogy önök, az önök pártszövetsége, a DK, az MSZP és a Párbeszéd milyen károkat okozott e tekintetben az országban.

De rossz hírem van önnek: ennek ellenére, hogy nehézségek vannak, hogy kevesebb a fogyasztás  2023-ra legalábbis ez igaz volt , így kevesebb az adóbevétel, a magyar költségvetés így is túlélte a nehézségeket, túlélte a 2023-as évet, és a közfeladatok finanszírozása folyamatosan és zökkenőmentesen megtörtént. (Vajda Zoltán folyamatosan közbeszól.) A magyar költségvetés finanszírozása, külső finanszírozása lakossági állampapírokkal, intézményi állampapírokkal vagy más külső, országon kívüli befektetőkkel szintén zökkentőmentes volt, és a költségvetés teljesítette minden eldöntött és elvárt kiadását. Én azt gondolom, hogy mindemellett, ha ugyan kisebb mértékben is, de az államadósság mértéke is csökkent.

Tisztelt Képviselő Úr! A 2023. év az infláció elleni küzdelem éve volt. Ezt a harcot a kormány sikeresen megvívta. Ma már egy számjegyű az infláció, sőt 5 százalék alatti, 3,7 százalék. A reálbérek és a reáljövedelmek az elmúlt év szeptemberétől növekednek, és 2024-re is igaz lesz az, hogy jelentősen fog növekedni az emberek jövedelme.

A nyugdíjak reálértékét fenntartottuk, megtartottuk. 2024-ben a gazdasági növekedés mértéke is el fogja érni minimum a 2, de remélhetőleg inkább a 3 százalékot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) A gazdasági mutatók helyrebillennek, és ez pozitív hatással lesz a költségvetésre is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage