SZTOJKA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi nap folyamán, április 8-án ünnepeltük a roma kultúra napját, és ennek keretében én is felszólalhattam. A mai alkalommal egy olyan romaügyet is érintő témát hozok ide a tisztelt Országgyűlés elé, amely európai kitekintésben is fontos, hiszen az európai szegénység elleni küzdelemről kívánok felszólalni.

Számtalanszor hallottuk már, hogy a roma lakosság helyzete nemcsak hazánkban, de Európa-szerte is számos feladatot állít az európai országok és azok vezetői elé. Néhány sokatmondó EU-s adatot szükségesnek érzek megosztani önökkel, hogy lássuk és érezzük is az európai romatársadalom körül kialakult helyzet jelentőségét. 2011-ben az EU „Európa 2020” elnevezésű stratégiájában többek között olyan objektívákat állított fel, aminek sikeres teljesítése esetén az európai szegények és kirekesztettek számát 20 millióval csökkenthettük volna. Mivel a szegények körében a romák felülreprezentáltak, egyértelműen láthatjuk, hogy az imént említett célkitűzés teljesülése esetén az európai romák helyzete alapvetően megváltozhatna és pozitív irányba fejlődhetne.

Az Európai Unió második, 2015-16-os felmérése a kisebbségekről és a megkülönböztetésről azt mutatja, hogy a romák 80 százaléka továbbra is a tagállamokra vonatkozó szegénységi küszöb alatt él. Ez az adat 2021-re kismértékben javult, az FRA-adatok alapján 10 százalékkal csökkent a szegénységi küszöb alatt élők száma. De ez még mindig számottevően magas, és még sorolhatnám több percen keresztül azokat az adatokat, amelyek egyértelműsítik, hogy az EU romákat segítő célkitűzései megbuktak.

Ez azonban az európai átlag. Magyarország az elmúlt 12-14 évben nem csupán segítette a hátrányos helyzetű közösségeket, hanem problémáik megoldásán fáradozott, mert a magyar kormány elkötelezett abban a kérdésben, hogy a magyarországi roma közösség tovább haladhasson a középosztályosodás útján. A 2010 előtti szegénység elleni küzdelem intézkedései pontosan azért nem működtek, mert a baloldal nem ismerte fel a hátrányos helyzetű embertársainkban rejlő lehetőségeket. Segélyt adtak számukra, konzerválva az élethelyzetüket, amikor képzésre és munkára lett volna szükségük. Ezzel szemben a nemzeti kormány stratégiája és kivitelezési munkája az elmúlt 12 év során olyan eredményeket tud felmutatni, ami nemcsak hazánkban, de egész Európában is páratlan. Elég arra gondolnunk, hogy 2010-hez képest 50 százalékkal több roma dolgozik Magyarországon, de mondhatjuk azt is, hogy egymillióval csökkent a szegények száma, és ugyanennyivel nőtt a foglalkoztatottak száma is.

A napnál is világosabb, hogy az uniós romastratégia kivitelezése és végrehajtása nem működik sok európai országban. A magyar modell viszont igen. Az eszközök, amelyek a szegénység felszámolását jelentik, beváltak. Tudjuk, hogy van még feladatunk e téren, nem is akarunk megállni. Mégis azt tapasztalhatjuk, hogy a magyar siker Brüsszelnek nem tetsző, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy az ő sikertelenségük miatt mások sem lehetnek sikeresek. Ezt súlyosbítja az a tény is, hogy az ellenzéki képviselők, akik arra tették le esküjüket, hogy a magyar nemzet javát fogják szolgálni, most éppen ez ellen dolgoznak; bevallották, elismerték.

Brüsszelnek üzenhetjük: mi teljesítettük a 2020-ig ígért vállalásokat, mégis minket hátráltatnak, zsarolnak, és taktikáznak az EU-s szegénység felszámolásában. És ebben, tisztelt képviselőtársaim, a baloldal partner. Sőt, önök a brüsszeli végrehajtók. Mi ez, ha nem hazaárulás? Annak is a legrosszabb fajtája: a magyarországi hátrányos helyzetű embereket, honfitársainkat büntetik. (Soltész Miklós: Így van.)

Tisztelt Ellenzéki Képviselőtársaim! Önök a hátrányos helyzetű emberek életét csak taktikai elemnek látják, mert most úgy tűnik, egyértelműen úgy látjuk: önök, ellenzéki képviselők nem a szegénység ellen dolgoznak, hanem a szegények ellen. (Soltész Miklós: Így van.) Ezért arra kérjük az ellenzéki képviselőket, ha már segíteni vagy képviselni nem akarják a magyar érdeket, legalább ne akadályozzák, és igazából járuljanak hozzá ahhoz, hogy az esküjükhöz méltó módon képviseljék a magyar érdeket. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.  Gréczy Zsolt: Farkas Flórián!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage