DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Ház tavaly év végén elfogadta a digitális államról szóló törvényt, amely új korszakot nyithat az állami szolgáltatások digitalizációjában. Ma már elengedhetetlen, hogy az állampolgárok az állammal kapcsolatos ügyeiket kényelmesen, egyszerűen és gyorsan intézhessék el. Ezt segíti majd, hogy az igazolvány és az ügyintézés fokozatosan mobilra költözik.

Az új törvény alapján az állam olyan mobilalkalmazást fog létrehozni, amely minden magyar állampolgár számára elérhető és amellyel sorban állás vagy postai levelezés nélkül, egyszerűen intézhetők az egyes ügyek. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy az állampolgárok egy szerződéskötésnél, banki ügyintézésnél vagy biztosítási ügyintézésnél is használni tudják az egyszerűsített azonosítást és a digitális aláírást a mobilalkalmazás részeként.

A digitális állampolgárság amellett, hogy jelentősen egyszerűsíti az állampolgárok életét, az állam működését is digitalizálja. Ez a magyar gazdaság minden ágazatát versenyelőnyhöz juttathatja. Ehhez szükséges, hogy az Országgyűlés az új szabályokhoz igazítsa a többi vonatkozó törvényt is.

Tisztelt Ház! A fentiek alapján az előttünk fekvő törvényjavaslat elsődleges célja, hogy a teljes jogrendszeren átvezesse azokat a módosításokat, amelyek elengedhetetlenek annak érdekében, hogy hatályon kívül helyezzük a korábbi elektronikus ügyintézési törvényt. A törvényjavaslat jelentős részében technikai és szövegpontosító módosításokat tartalmaz. Emellett a rendelkezések pontosítják többek között az eIDAS EU-s rendelkezéseivel összhangban az okmánytárcára vonatkozó szabályokat, a digitális állampolgárság nyilvántartására vonatkozó szabályokat, a felhasználóiprofil-aktiválásra vonatkozó szabályokat és azokat a szabályokat, amelyek a digitális szolgáltatás biztosítására kötelezett szervezetekre vonatkoznak; ezek a telekommunikációs szektorra is kiterjednek majd.

A törvényjavaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét is. A magyarok körében végzett felmérések során ugyanis megfogalmazódott az az igény, hogy a digitális állampolgárság aktiválását személyesen, szakértő ügyintéző segítségével az általuk már jól ismert ügyintézési pontokon is megtehessék. A kormányablakokban így lehetőség nyílik majd a digitális állampolgárság előregisztrációjára, a személyazonosság igazolása mellett. Mindez úgy történik, hogy a kormányablakban az ügyfél megkapja az előregisztrációhoz tartozó adatokat egy mobiltelefonnal olvasható kód formájában, és eltárolhatja azt a későbbi aktiváláshoz.

A törvényjavaslat tartalmazza a rendőrségről szóló törvény módosítását is. Erre azért van szükség, hogy egy igazoltatás során a személyazonosító adatainkat a telefonunk segítségével egy vizuális kód felmutatásával is igazolhassuk. Ez teljesen egyenértékű lesz a fizikai okmányok bemutatásával, így azokat nem kell majd magunknál tartanunk.

Napjainkban az ügyfeleknek minden szolgáltatónál különböző módon kell azonosítaniuk magukat, különböző formában várják tőlük az aláírt dokumentumokat is. Ezt a kényelmetlen, nem éppen ügyfélbarát helyzetet kívánjuk feloldani azzal, hogy a magyarok az állam által biztosított e-azonosítást használhassák, az egyes szerződéseket pedig aláírhassák e-aláírással. Ezért a törvényben meghatározott szolgáltatók az online ügyintézéshez kötelesek lesznek biztosítani az e-azonosítást és az e-aláírást. Ezek jellemzően a jelentős ügyfélkörrel rendelkező közműszolgáltatók, bankok és biztosítók. A módosítással jövő júniustól a telekommunikációs cégek is kötelesek lesznek ezt biztosítani.

Mindez nem jelenti azt, hogy az érintett szolgáltatók nem működtethetik tovább a már kész ügyfél-azonosítási rendszereiket. A saját rendszereik mellett lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy az emberek az ügyintézés során az állam által biztosított megoldásokat is használhassák. A törvényjavaslat kimondja, hogy a felhasználói profil és a digitális állampolgár azonosító a 14 év feletti korosztály számára lesz elérhető. Mindezeken túl a törvényjavaslat megteremti az újfajta digitális hatósági erkölcsi bizonyítványnak az igénylési lehetőségét is, így ez az ügyintézési forma is teljes egészében lehetséges lesz a digitális térben mobilon keresztül. Ez mintaként szolgál majd további okmányok digitális térben való megjelenéséhez.

Tisztelt Országgyűlés! Az a célunk, hogy csökkentsük az állampolgárok ügyintézési terheit. Azt szeretnénk, hogy a most még sok esetben különálló rendszerek helyett a lehető legtöbb ügyet egy helyen lehessen majd elintézni, mindezt a lehető legkényelmesebben. A mobilalkalmazás segítségével a magyar emberek minden eddiginél könnyebben és gyorsabban intézhetik majd el az ügyeiket.

Mindezek miatt jó szívvel ajánljuk a törvényjavaslatot elfogadásra a patkó mindkét oldalán. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage