HERCZEG ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A „Digitális állampolgárság” program lényege, hogy az ügyintézés, a hivatalos igazolványok, illetve az aláírás is mobilra költözik. Ez az állami mobilalkalmazás megteremti az egyszerű és hatékony kommunikációt az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei között, valamint a piaci szolgáltatók részéről is igénybe vehető.

A mai, felgyorsult világban a mobillal történő ügyintézés elengedhetetlen részévé vált az emberek mindennapi életének. Ez a program lehetőséget biztosít arra, hogy egyetlen gombnyomással igazolni tudjuk személyazonosságunkat, valamint kiterjed már a rendőri igazoltatásra is, így a telefonon lévő vizuális kód felmutatásával hitelt érdemlően tudjuk majd igazolni magunkat. Ezenkívül mobilon tudunk hivatalos leveleket kapni, azokra válaszolni, közüzemi számlákat kifizetni. Egy helyen lesz megtalálható az összes személyes adatunk, amelyet állam által hitelesített módon tudunk megosztani, továbbá az erkölcsi bizonyítvány is digitális biztonsági okmányként kerül kiállításra, bemutatásra.

A személyes megjelenés nélküli ügyintézés lehetősége nemcsak a fejlődés miatt fontos. A Covid-járvány időszaka alatt megtapasztalhattuk, mennyire elengedhetetlen az, hogy digitálisan is elérhessük a dokumentumainkat. Így született meg a kiválóan helytálló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, mely egy előfutára volt a kormányzati elektronikus szolgáltatásoknak, és rávilágított arra, hogy ezen a területen tovább kell fejlődni.

Tisztelt Országgyűlés! A „Digitális állampolgárság” program egy önkéntes alapon működő és a magyar emberek élethelyzeteihez igazodó állami szolgáltatás, amely előremutat arra a jövőre, hogy minden közigazgatási ügyet el lehessen indítani digitálisan.

Az internet és a digitális világ korában támogatandó minden olyan törekvés, amely a magyar állampolgárok életét megkönnyíti, segíti. Ennek fényében a Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage