GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Demokratikus Koalíció támogatja a digitalizációt és minden olyan kezdeményezést, amely segíti az állampolgárokat a gyorsabb ügyintézésben és közelebb visz minket egy modernizációs programhoz. Azonban természetesen, mivel ebben az országban élünk és az Orbán-kormány 14. évében, így természetesen fölmerülnek problémák, aggályok, amelyekre egy ellenzéki pártnak kötelessége felhívni a figyelmet.

Először is: ahhoz, hogy ezek a digitalizációs szabályok érvényesüljenek és ne sértsék a választópolgárok jogait, ehhez szükséges különböző garanciákat kapni minden magyar ember számára. Fel kell hígítani, úgy látszik, az eddigi adatvédelmi szabályokat ahhoz, hogy a kormány megvalósíthassa az állampolgárok egyetlen azonosítón alapuló ügyintézését. Ráadásul a mobilalkalmazás fejlesztésében ugyanaz az állami cég vesz részt, amelynek az eSzemélyi applikációja már egy éve, bizony, időnként akadozik.

Rogán Antal a parlamenti gazdasági bizottsági ülésen sem tudta eloszlatni az aggályokat, hogy törvénytervezete, a digitális állampolgárságról szóló javaslat nem veszélyezteti a személyes adatok biztonságát. Érvelése szerint nem kell attól félni, hogy a kormány visszaélne a hozzá került adatokkal, mert azt az ellenzék szokta megtenni; ezt nem tudom, hogyan szokta megtenni az ellenzék, de hát Rogán Antalnak biztos elhisszük. (Nacsa Lőrinc: DatAdat!)

Valamint szerinte a Google és a Facebook már most többet tud rólunk, mint az adatokhoz való hozzáférésre csak egyes ügyeknél felhatalmazást kapó állam valaha is fog. Rogán Antal évente több száz millió forintot kap a találmányáért, a digitális aláírási eljárásért. De ez sem erősítette meg a bizalmat az alaptétele iránt, miszerint át kell lépni a sólyomi idők joggyakorlatán az adatkezelés terén  mondta Rogán Antal az önök köztársasági elnökéről.

Sólyom László, az Alkotmánybíróság elnökeként ugyanis akadályozta, hogy a mindenkori államhatalom személyiségprofilt tudjon építeni és azt kiaknázni a hozzá kerülő állampolgári adatokból. Ennek éppen az átírását, tehát egy Sólyom Lászlóval szembemenő programot próbálnak önök most megvalósítani. Attól lehet tartani, hogy az ígért kényelemnek a személyes adataink láthatják a kárát, és egy olyan országban, ahol kémprogrammal, Pegasussal újságírókat, politikusokat lehetett megfigyelni  és ez közismert tény , egy olyan országban, bizony, van okunk az aggodalomra.

Ráadásul az önök gránitszilárdságú Alaptörvényét is újabb és újabb módosításoknak kell alávetni, hogy ezek az új szabályok bekerüljenek az alkalmazásba. Problémát jelent az is, hogy a mobilalkalmazás szolgáltatója számára lehetőség adódik egyes személyekre vonatkozó adatok megismerésére. Másrészt a törvénytervezet a kezelhető adatok meghatározását alkotmányellenesen delegálja kormányrendeleti szintre, hiszen alapvető jogot érintő szabályokról van szó, ilyet pedig csak törvény szabályozhat.

Mindenesetre e tervezet szerint összeáll egy személyiségprofil, amely ebben az országban különösen sértheti a személyiségi jogokat, az emberi méltóságot. Kiszolgáltathatja a felhasználókat, átvilágíthatóvá teszi a magánszférájukat, egyenlőtlen kommunikációs helyzetet teremt, amelyben az érintett nem tudja, hogy az adatfeldolgozó mit tud róla. Ráadásul a szolgáltató nemcsak állami szervezeteknek fog adatokat továbbítani, hanem ügyintézéshez kötötten akár egyes piaci szereplőknek, például bankoknak, biztosítóknak, közszolgáltatóknak. Jelenleg is egyeztetés folyik a Bankszövetséggel, hogy pénzintézetek számára akár az ügyfél hozzájárulása nélkül is biztosított legyen az adathozzáférés. Ez a helyzet mindenesetre semmiképpen nem megnyugtató.

Ezért aztán a Demokratikus Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitalizáció természetesen támogatandó, fontos lenne, hogy mondjuk Észtország példáját követve a lehető legmodernebb és legegyszerűbb ügyintézési lehetőséggel ajándékozzuk meg, kínáljuk meg és vértezzük fel a magyar állampolgárokat. De a jelenlegi szabályozás egyelőre nem megnyugtató, ezért azt gondoljuk, hogy további átdolgozásokra van szükség, további garanciákra van szükség, és nem kormányrendeleti, hanem törvényi szabályozási szinten. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage