DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Egy dolognak örülök, hogy az általános célt, amint hallhattuk, egyetlen frakció sem vitatja, a digitalizációval kapcsolatos célokat.

Itt sok minden elhangzott, Bill Gates, Melinda Gates, Rockefellerek, kínai minta. Ezek talán azt mutatják, hogy lépéskényszerben vagyunk, szerte a világon sok szereplő, állami és nem állami szereplők tesznek lépéseket a digitalizáció terén. És pont azért kell a magyar államnak cselekednie, hogy ne monopóliumok diktálhassák a tempót, főleg ne úgy, hogy azok akár a szabadságjogokat is korlátozzák.

Ami a nemzetközi példákat illeti. A kínai példát nem tanulmányoztuk, a kormány viszont tanulmányozta a dán, észt és spanyol megoldásokat.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy zajlik egy uniós jogalkotás, sőt már le is zárult részben egy uniós jogalkotás. Tehát amíg a kormány a digitalizáción, a digitális állampolgársági programon gondolkozik, akkor ezt is figyelembe veszi. És itt egyébként kötöttségek is vannak.

Gréczy képviselő úrnak annyiban azért reagálnék a politikai felvetéseire, utána majd a konkrét szakmaiakra is fogok reagálni, hogy a kormány által indított bárminemű hírlevél-szolgáltatás hozzájárulás-alapú, és bármikor le lehet iratkozni. Na, ez az, amit nem lehetett elmondani azokról az sms-ekről, amelyeket tömegesen küldtek baloldali erők magyar állampolgároknak, többek között kormánymunkatársaknak is, akik aligha támogatják, mondjuk, a Demokratikus Koalíciót vagy Márki-Zay Pétert. Na, arra lenne jó pár válasz, hogy hogyan kerülhettek személyes adatok baloldali erőkhöz mindenféle felhatalmazás nélkül.

Ezzel együtt az adatvédelem kérdését rendkívül fontosnak tartom, úgyhogy külön örülök, hogy felhozták.

(11.30)

Szeretném hangsúlyozni, hogy a szigorú adatvédelmi törvények, szabályok változatlanok, ezekkel az új törvényjavaslatokkal ezek nem gyengülnek, hanem erősödnek. Az uniós GDPR változatlanul érvényes, hatályos.

Ami a személyiségprofillal kapcsolatos felvetéseket illeti: az állam nem készít személyiségprofilt, és semmilyen többlettudás birtokába nem kerül. A már eddig kezelt adatokat kezeli, tehát amelyeket már eddig is kezelt. A felhasználói profilra vonatkozó kifejezés gyakorlatilag szimplán egy kapu ahhoz, hogy valaki beléphessen az ügyintézéshez. Tehát a belépés folyamata a digitális felületre nem profilozás.

Ami a hozzáférést illeti: a törvény alapján az állampolgárok dönthetnek arról, hogy mely szervezet számára teszik lehetővé adataik megismerését.

Ami a kormányrendelettel kapcsolatos felvetéseket illeti: egyáltalán nem alkotmányellenes a rendeletszintű szabályozás. Ha megnézzük az uniós GDPR-t, akkor abban sincs előírás arra vonatkozóan, hogy ezeket az egyébként sok esetben technikai részletszabályokat törvényi szinten kellene kezelni.

Arra a felvetésre, hogy hová fordulhat az állampolgár jogsérelem esetén: az Adatvédelmi Hatósághoz, illetve bírósághoz is. Egyébként ez a lehetőség eddig is adott volt.

A fentieken túl még volt jó pár felvetés a banki költségekkel, az online csalásokkal kapcsolatban, a készpénzfelvétellel kapcsolatban, a multik közteherviselésével kapcsolatban és például a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is. Ezek nem tartoznak a törvényjavaslat hatálya alá.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban azt szeretném azért megjegyezni, hogy az állításokkal ellentétben nemcsak hogy van egy uniós rendelet már, amely ezt a kérdést szabályozza, hanem a kormány ezen túl elfogadta még 2020-ban a mesterségesintelligencia-stratégiát.

Az oktatással kapcsolatos felvetésekre meg annyit szeretnék mondani, hogy természetesen ott van teendő, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy a digitális eszközök hol jelentenek segítséget, hol jelentenek újfajta problémákat például a köznevelésben és minden más területen, de ez sem tartozik a most tárgyalt törvényjavaslat hatálya alá.

Úgyhogy köszönve az ellenzéki képviselők felvetéseit is, annak azért örülök, hogy a digitalizáció általános céljaiban legalább egyetértünk, és a felvetésekkel együtt is úgy gondolom, hogy a törvényjavaslat érdemes minden frakció támogatására. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage