DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Röviden szeretnék válaszolni a vitában elhangzottakra. Azért röviden, mert úgy tűnik nekem, hogy a törvényjavaslat céljaival mindenki egyetértett. Nyilván a kritika megfontolandó.

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Szabadi István képviselő úrnak, hogy magyarul is használta a preambulum kifejezés magyar megfelelőjét, az előszó kifejezést, és elnézést is kérek, hogy nem kellően hangsúlyoztam, hogy van ennek magyar elnevezése is, bár nyilván a jogi nyelvezetben a preambulum kifejezés egyértelműbb, mint az előszó kifejezés.

Az ellenzéki felszólalásokból azt szűröm le vagy azt tudom önöknek ígérni, hogy az igazságügyi miniszter  mondhatnám, hogy hivatalból  minden olyan javaslatot támogat, ami javítja a jogalkotás minőségét. Tehát ha vannak ilyen javaslataik, különösen a jogalkotási törvényhez , akkor azt örömmel vesszük. Természetesen a jogalkotás itt az Országházban, a törvényalkotás a sajátos országházi szabályok és gyakorlatok alapján alakult ki. Ebben nem minden esetben tud az igazságügyi miniszter változást elérni, de ez a javaslat javíthatja a jogszabályok értelmezését, és úgy érzem, ezért támogatja a Ház minden oldala még akkor is, hogyha esetleg nemmel fognak szavazni.

Én arra kérem önöket, hogy nézzék a javaslat célját, és azt a célt, amit a törvényjavaslat megfogalmazott, támogassák, tehát a jogrendszer egységesítése érdekében, a jogértelmezést segítendően a preambulum nagyobb jelentőségét, kérem, iktassuk törvénybe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage