DÓCS DÁVID, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Én egy kicsit másabb perspektívából közelíteném meg a most tárgyalt törvénymódosító javaslatot.

A Mi Hazánk Mozgalom a most tárgyalt törvénymódosító javaslattal kapcsolatban két fontos területre szeretné ráirányítani a figyelmet, amelyek a bizottsági szinten rendre leszavazott törvénymódosító javaslataink figyelembevételével valódi segítséget jelentenének akár a fiatalok lakhatási válságának a felszámolása, akár a minden magyar embert érintő brutális bürokrácia mértékének csökkentése érdekében.

Az indokolás részletesen taglalja, hogy a kormány folyamatosan felülvizsgálja az egyes területeket érintő jogszabályokat az állampolgárok és a vállalkozások szükségtelen adminisztrációs terheinek kigyomlálása érdekében. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha már felülvizsgálták a szociális ágazatot és a társadalombiztosítást érintő egyes jogszabályokat, sőt az illetéktörvényt is, akkor miért nem aktualizálták az abban szereplő, pénzügyi értelemben elavult szabályokat is, így például az első lakást vásárló fiatalok illetékkedvezményét, amelynek 15 millió forintos értékhatára felett jócskán eljárt már az idő.

A Mi Hazánk Mozgalom nevében nemrég törvényjavaslatot terjesztettem elő, amelyet a kormánypárti többségű Gazdasági Bizottság a tegnapi napon tárgysorozatba sem vett, pedig ezt nyugodtan beépíthették volna ebbe a javaslatba, amennyiben tényleg foglalkozni szeretne a kormány az állampolgárok széles körét érintő problémákkal. Az általános indokolásban a következő szöveg szerepel: a mai napon is nyolcezernél is több jogi norma szabályozza az állampolgárok életét, amelyek betartása az ügyfelek és a hatóságok által is szinte teljesen lehetetlennek bizonyul; ennek megváltoztatása a mindennapi élet, a vállalkozásaink működése és versenyképessége érdekében is nélkülözhetetlen.

Amennyiben a kormány komolyan gondolja ezeket a sorokat, akkor talán tartózkodni kellene a rekord mennyiségű új jogszabály elfogadásától, pláne akkor, ha ezt salátatörvény-csomagokban teszik, és a jogrendszer jobb áttekinthetősége érdekében és még több egyéb okból is felhagyhatna az évek óta tartó, végeláthatatlan veszélyhelyzeti kormányzással, valamint a bürokrácia terheinek folyamatos emelésével. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage