DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Röviden fogom mondani. Az MSZP üdvözöl minden olyan javaslatot, amely a csalással kieszközölt fizetési műveletek felfüggesztésén keresztül is az online csalások elleni fellépést próbálja hatékonyabbá tenni.

Illetve a törvényjavaslat másik fele szintén abszolút üdvözlendő, hogy a kormány az eddig beígért 12 új börtön építésének projektjéből egyet most talán valóban meg is valósít Csengeren, ami a tervek szerint egy nagyon modern, teljesen automatizált börtön lenne. Én a magam részéről a Honvédelmi Bizottság alelnökeként pont a jövő héten fogok személyesen látogatást tenni ennél az épülő börtönnél, mert kíváncsi vagyok azokra a dolgokra, amiket itt a törvényjavaslatban önök leírnak, hogy úgy vane, másrészt meg, mint tudják, egy nagyon szomorú és nagy valószínűséggel elkerülhető halálos baleset történt már ezen az építkezésen, egy bv-tiszt vesztette életét, amiért a családnak és az egész bv-intézetnek innen is részvétemet szeretném kifejezni. A lényeg az, hogy el fogok menni személyesen, és meg fogom nézni, hogy ezek a dolgok, amik ebben a törvényjavaslatban is benne vannak, valóban úgy vannake, mert alapvetően maga a cél, egy modern, új börtön építése, támogatandó.

Két apró, nem is apró, két olyan problémánk van, ami miatt jelenleg a tartózkodás mellett áll a frakciónk. Az egyik valóban maga a csalás elleni fellépéssel kapcsolatos adatkezelési kérdések, amelyekre szeretnénk akár tényleg érdemi választ kapni, mert megváltoztathatja a hozzáállásunkat.

A másik pedig az, államtitkár úr, hogy az a sok minden technikai eszköz, ami a törvényjavaslatban felsorolásra kerül az új bv-intézetnél, itt robotokról kezdve arcfelismerő kamerákon keresztül, digitális karpántokon keresztül mindenféle hasonló, nagyon jól hangzik, és az elítéltek tekintetében kötelező használata lesz. Azt a helyzet maga adja, hogy a büntetés-végrehajtás munkatársai tekintetében is kötelező használata lesz ezeknek. Tehát az ő személyiségi jogaik, akár az ő biztonságuk, akármi más tekintetében én azt gondolom, mi azt gondoljuk, hogy ebből a törvényből hiányzik némi garancia. Az, hogy korlátlan használatukat előírjuk szinte ebben a törvényben, és magára a végrehajtó-állományra tekintettel némi garancia vagy némi kitétel ezeknek az eszközöknek a használatával kapcsolatban nincs a törvényben, nem tudjuk, hogy szándékose, vagy csak egyszerűen nem gondoltak rá, vagy önök úgy gondolják, hogy azon intézményen belül a fogvatartók és a fogvatartottak is ugyanazon szabályok alatt kell hogy éljenek és dolgozzanak, már ami a digitális ellenőrzésüket illeti.

Mi azt gondoljuk, hogy kellene garancia ebben a javaslatban arra, hogy a bv-ben dolgozók tekintetében a megfelelő személyiségijog-védelmi, emberiméltóság-védelmi szabályok meglegyenek törvényi szinten. Kérem, még van rá lehetőség, ezt gondolják át. Abban az esetben egyébként a nagyon ritka törvények egyike lenne, amelyet szívesen meg is szavazunk. Köszönöm szépen. (Sebián-Petrovszki László tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage