GELENCSÉR FERENC, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt a Vissza a jövőbe, a történet arról szólt, hogy Marty McFly visszautazik az 1950-es évekbe, ahol különböző kalandok érik, de a film során a célja, hogy restaurálja a szülei jövőbeli házasságát. Na mármost az a helyzet, hogy én egyre többször érzem azt Magyarországon élve, hogy önök a teljes 1950-es éveket szeretnék restaurálni és visszaállítani. Én teljességgel megértem, hogy önöknek hiányzik az a rendszer, amelyben felnőttek és amelyben szocializálódtak, és amely korszak pártjának számos kormánypárti képviselő a tagja is volt, de a többségi társadalom  a többségi társadalom!  úgy emlékszik az 50-es évekre, mint a terror és az általános gazdasági bénultság idejére: csúcsra volt járatva az etatizmus, az egyéni vállalkozói kedv gyakorlatilag nem létezett, és nem is létezhetett.

Önök évek óta ugyanerre törekszenek. Tudatosan megölik és ellehetetlenítik a hazai vállalkozói és befektetői kedvet. Magyarországon kiszámíthatatlan a jogi és az adózási környezet. Ott volt a kata eltörlése, ami alapjaiban rengette meg a hazai kisvállalkozói bizalmat és hitet abban, hogy ebben az országban lehet és érdemes vállalkozni. Ott vannak a szektorális különadók, az extraprofitadó, amivel a nagyobb vállalatokat sarcolják folyamatosan, és amely adók a nap végén mindig a fogyasztóknál realizálódnak, a végén mindig a magyar vásárlóerő, mindig a magyarok fizetik meg az önök ámokfutását. Ott volt a dohánytermékek értékesítése körül kialakult trafikmutyi, aminek egyetlen eredménye az lett, hogy a korábbi kisboltok forgalma jelentősen lecsökkent, cserébe az önök körei monopoljogot szereztek a dohánytermékek árusítására. Ott van a forint tudatos leértékelése: 2010 áprilisában 265 forint volt egy euró, ma 390  majdnem 50 százalékos különbség. A gyenge forint a mikro- és a kisvállalkozásokat érinti a legrosszabbul. De mostanra eljutottunk oda, arra a szintre, hogy már nemcsak a kisvállalkozásokat verik agyon, hanem a nagy cégeket is megpróbálják  szerencsére ez nem mindig sikerül. Nem lett Tiborcz Istváné a SPAR, gondolom, ezért fenyegetőznek most azzal, hogy orosz diszkontlánc érkezik hazánkba.

Ez az új, előttünk fekvő javaslat illeszkedik abba a trendbe, amit önök évek óta folyamatosan és tudatosan előkészítettek és ahogyan szétverik a magyar vállalkozói kedvet és befektetői bizalmat. Továbbmegyek: önök most az emberi civilizáció egyik legalapvetőbb szervezőegységét akarják megbontani, a magántulajdont. Önök egy salátatörvénybe csomagolnak egy új versenytörvényt, amely érinti a vállalatok tulajdonviszonyait is. Hol van ilyenkor a fennen hangoztatott jobboldaliság? A jobboldali gazdaságpolitikának az alapja a minél kisebb állami intervenció.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amit önök csinálnak, az nettó etatizmus. Hát ez viccnek is rossz. Önök is pontosan tudják, hogy az állam a legrosszabb gazda. Önök azt akarják, hogy a GVH kötelezhesse az alapvető jelentőségű vállalkozások tulajdonosait arra, hogy a cégeiket részben vagy egészben eladják vagy átadják. Mi számít alapvető jelentőségűnek? Ki dönti el? Répássy államtitkár úr dönti el, vagy Vejkey képviselő úr, vagy ki? Vagy majd útközben változik, attól függően, hogy éppen mit akarnak lenyúlni? (Dr. Répássy Róbert: A GVH!) Önök azt akarják, hogy a GVH előírhassa, hogy a vezető testületekbe (Dr. Répássy Róbert: A GVH!) kik ülhessenek be.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a Vissza a jövőbe című filmmel kezdtem, hát ez a trilógia második része, amit önök most előadnak, egy kifacsart jövő, amelyben tombol a múlt szelleme. Hiszen mit üzen a kormány ezzel az egésszel? Azt, hogy ne vállalkozzanak az emberek. Azt, hogy a magyarok rettegjenek attól, ha túl jók, túl ügyesek, túl sokat dolgoztak a cégük felépítésén, és ha valami egyedit, valami maradandót hoztak létre, akkor rettegniük kelljen attól, hogy valamelyik félkegyelmű NER-lovag bekopog az ajtón, hogy szép a céged, átvenném  és ahelyett, hogy önök megvédenék a magyar vállalkozókat, inkább legalizálják a lopást. De ami ennél is nagyobb bűn, hogy beverik az utolsó szöget az innováció koporsójába, hiszen épeszű ember egy ilyen országban nem lesz hajlandó vállalkozni. Köszönöm. (Taps a Momentum és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage