SZABÓ ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy Magyarország európai uniós tagságából eredő jogharmonizációs kötelezettségeinek teljesítése megtörténjen, és az egyes jogszabályi környezetekben a jogszabályok közötti koherencia biztosítása folyamatos legyen.

A munkavédelmi törvény értelmében állami feladat az egészség és a munkavégző képesség megóvása, óvása, a munkabiztonság és a munkakörnyezetre vonatkozó úgynevezett nemzeti politika megalkotása, amelynek megvalósítását időszakonként nemcsak felül kell vizsgálni, hanem összhangot kell teremteni, véleményt kell alkotni róla mind nemzeti, mind pedig az uniós jogszabályok szintjén.

A jogharmonizációs kötelezettség teljesítésének első lépéseként jelen törvényjavaslat keretében a munka törvénykönyve, valamint munkaügyi tárgyú és más érintett törvények módosítása, jogharmonizációs átültetése történik meg.

Szeretnék néhány tényezőt kiemelni ebből a jogszabályból, és utalni néhány következtetésre is. Egyrészről a minimálbér-megállapítási eljárás mint irányelv által megkövetelt transzparencia biztosítása érdekében a munka törvénykönyvében felhatalmazást kap a magyar kormány, hogy rendeletben állapítsa meg a kötelező legkisebb munkabér, illetve a garantált bérminimum konzultációjára kijelölt fórumot, annak összetételét, illetve a konzultációra vonatkozó szabályokat megalkossa.

Ezen terület keretében mód nyílik, és lehetőség lesz arra, hogy szociális, társadalmi területi résztvevők is bevonásra kerüljenek, és az előzetes egyeztetés alapján ez a szervezet fogja ellátni ezt az egyeztetési folyamatot a későbbiek során. Olyan kérdésekre tudnak választ adni például, mint a referenciaérték meghatározása, amely megegyezés, megbeszélés, megállapodás kérdése, és nagyon fontos mindannyiunk számára.

A másik terület a munka törvénykönyve további módosítása, amely a magyar munkavállalók érdekeit védi. Itt az üzemi tanácsok bevonásra kerülnek harmadik országbeli, onnan érkező állampolgárok foglalkoztatása ügyében abban az esetben, hogyha a foglalkoztatotti létszám 5 százalékát meghaladja az idegen országból, más országokból érkező munkavállalók száma, illetőleg minden további 5 százaléknál ez újból bekövetkezhet. Ez egy egyeztetési folyamat, ahol az üzemi tanácsok véleményt alkothatnak.

Mindig felmerül itt az a kérdés, hogy minél több üzemi tanács jöjjön létre. Én arra biztatom a magam részéről is a különböző társaságokat, cégeket, hogy segítsék ezen területek létrehozását, hiszen mint lászik, a véleményük fontos számunkra, és szeretnénk mindenképpen ebbe a jogszabálycsomagba beépíteni ezt a gondolatot.

Az elektronikus ügyintézésről történt jogszabályalkotás a korábbiakban, amely a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásáról szól. Itt a kötelező elektronikus ügyintézés került bevezetésre. Emiatt szükséges, hogy a munkavédelmi szakemberek adatbázisába történő regisztráció és adatmódosítás is mindenképpen csak elektronikus úton következhessen be.

Ugyancsak a jogszabálycsomag tartalmazza azt a törvénymódosítást, amely a bankokra, a pénzügyi szektorra vonatkozik, és a bankok számára kötelező biztosítani az online ügyfél-azonosítás lehetőségét, amennyiben az ügyfél ezt kéri. Ez a korábbi jogszabálycsomag alapján 2024. július 1-jéig volt kötelező határidő, most ez módosításra került 2025. január 1-jére a törvénymódosítási tervnek megfelelően.

Néhány egyéb módosítás is  mint technikai, nyelvhelyességi és jogszabályhelyességi módosítás  kerül bevezetésre, köztük a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos, a beruházásáról és egyéb ehhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. számú törvény módosításával, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről szóló 2020. évi XXIX. számú törvény technikai módosításával.

Fontos kiemelni, hogy az előterjesztésben szereplő szabályozás többletfinanszírozást, többletforrást a magyar költségvetésből nem igényel. Ez az első lépés ezen a folyamaton belül a jövő munkavédelmi szabályozásának kiépítése érdekében.

Tisztelt Ház! A módosítások alapvetően és egységesen a koherens jogalkotás megvalósítását szolgálják, ezért a Fidesz-frakció teljes mértékben támogatja azt. Kérem a tisztelt Házat, hogy valamennyi képviselő támogassa a szavazáson. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

(11.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage