GRÉCZY ZSOLT (DK): Az Európai Unió döntötte el, amelynek Magyarország a tagja. Tehát ha az Európai Unió így dönt, és ezért nem jön a pénz, önök hiába magyarázzák azt, hogy az Európai Unió a hibás, ezt nehéz lesz elmagyarázni annak az önkormányzatnak, annak a magyar cégnek, amely számolt azzal, hogy ez az uniós forrás meg fog érkezni. Ennek meg a felelőtlen gazdálkodásuknak az az eredménye többek között, hogy az első három hónapban  talán tegnapi adat  a költségvetési hiány tervezett összegének több mint a 90 százalékát sikerült már megtermelni. Ez az önök gazdaságpolitikájának az eredménye. Ma itt tartunk.

Ezenkívül még az is elhangzott szokás szerint, amikor már végképp nincsen érv; látjuk azt, hogy itt van Magyarország minden idők legnagyobb költségvetési hiánya, itt van Magyarország minden idők legnagyobb államadóssága, 60 ezer milliárd forintról beszélünk. 2010-ben 20 ezer milliárd volt, most 60 ezer! 40 ezer milliárd forintot tettek önök hozzá a magyar államadóssághoz úgy, hogy az első, a Covid előtti években totális pénzbőségben fürdött a kormány, mert konjunktúra volt a világban, és érkeztek az uniós források. (Rétvári Bence: Emlékszem, akkor is a csőd szélén állt az ország szerintük! Most már pénzben dúskálás, akkor csőd széle!) Most 40 ezer milliárd forinttal nagyobb a magyar államadósság, mint 2010-ben volt.

Egyébként pedig 2002 és ’10 között nemcsak jöttek az uniós források, mert Magyarország demokrácia és jogállam volt (Derültség a kormánypártok soraiban.), hanem felújítottak több száz iskolát (Varga Gábor: Aha!  Rétvári Bence: Bezártak!), orvosi rendelőket, hat új egyetemi központ épült. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.) Akkor építették az első magyarországi szélerőműveket, amelyeket önök egyébként azóta is üldöznek. (Nacsa Lőrinc: Ott vannak egy helyben!) Akkor érkezett a Mercedes gyár Magyarországra. Nem a poklok pokla volt 2010 előtt Magyarországon, hanem egy gyarapodó ország volt (Rétvári Bence: A választók nem így látták!), amelyben 2009-ben egy gazdasági világválság igen sok kárt okozott.

De amit önök itt 14 év kétharmad, totális hatalom és rendkívüli állapot kihirdetése és háborús vészhelyzet kihirdetése mellett elértek, az annyi, hogy soha ekkora nem volt a költségvetési hiány, soha ekkora nem volt az államadósság, nem születnek meg a magyar gyerekek, az emberek kivándorolnak  ez az önök gazdaságpolitikájának és társadalompolitikájának a totális sikertelensége. És egyébként én tudom, hogy rendkívül kellemetlen ezt önöknek hallani, de 2010-ben a román minimálbér a fele volt a magyar minimálbérnek, most pedig a román minimálbér veri a magyar minimálbért. (Nagy Bálint: Ez nem igaz! Fordítva van! Ez nem így van!) Ez az önök legnagyobb, egyik legnagyobb szégyene.

Nagyon nehéz úgy nemzeti büszkeséget hirdetni, hogy közben gyakorlatilag Magyarországot mindenki minden szinten lehagyja. (Rétvári Bence: Boldog névnapot!) Tessék? (Az elnök csenget.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage