DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Látom, Nacsa képviselő úr izgalmi állapotba került itt az egy órája és 15 perce tartó vita során  hozzá is lesz néhány gondolatom.

Hát, aki itt követi ezt a hosszúra nyúló vitát, az láthatja, én azt gondolom, hogy bizonyos politikai szereplőknek és politikai oldalaknak, politikai pártoknak mi a fontos, és mi az, ami egyáltalán nem fontos, tisztelt Nacsa képviselő úr. Alapvetően itt politikai kampánybeszédeket hallhatunk, és azóta néhány üdítő kivételt leszámítva azt láthatjuk, hogy a 2010 óta gyalázatos eredménnyel kormányzó kormánynak a képviselői, illetve a 2010 előtt szintén gyalázatos módon kormányzó balliberális oldal egykori prominensei egymást kárhoztatják, és különböző átkokat szórnak egymásra.

Tisztelt Nacsa Képviselő Úr! Ez a törvényjavaslat az európai minimálbérről, a munkabérekről, a munkavédelemről szól, arról szól, hogy egyébként az önök gyalázatos kormányzásának a hatására több százezer ember elment ebből az országból, és ön felszólalt itt a kormányoldal vezérszónokaként, és  figyeltem az időt  öt percen keresztül mással sem volt elfoglalva, mint Gyurcsány Ferenccel és a DK-val. Önnek nem voltak fontosak a magyar munkavállalókat érintő sérelmek, igazából az önök által beterjesztett törvényjavaslat sem fontos, ön öt percen keresztül gyurcsányozott, majd bizonyos megszakításokkal folytatta ezt, és az elnök úrnak kellett figyelmeztetnie, hogy legyen oly drága, és beszéljen egy kicsit a törvényjavaslatról is. Ez egészen elfogadhatatlan, de egyébként nagyon jól tükrözi a valóságot, a magyar politikai elitnek a magatartását, a mai politikai elitnek a magatartását.

Tisztelt Nacsa Képviselő Úr! Én azt gondolom, hogy hosszan és joggal lehet kritizálni a 2010 előtti kormányokat, de önök 14 éve kétharmaddal kormányoznak, a hatásait látjuk sajnos: több százezer ember, több százezer fiatal ment el Magyarországról kényszerűségből, és ez valóban a legsúlyosabb nemzeti tragédia. Ez a legsúlyosabb nemzeti kihívás most, hogy ezeknek az embereknek megadjuk a lehetőséget, hogy valamilyen módon vissza tudjanak térni Magyarországra.

Tisztelt Képviselő Úr! Az önök kormánya nemzetinek hazudja magát, és látható, hogy miután elüldöznek, százezrével elüldöztek magyarokat az országból, most százezerszámra idegen vendégmunkásokkal akarják ezeket az elvándorolt magyarokat pótolni. Én azt gondolom, hogy teljesen világos lehet mindenki számára, hogy egy valóban nemzeti kormány nem így cselekszik, egy valóban nemzeti kormány politikájának nem ez a hatása. Nos, de a mai vitán, az elhúzódó vita során szinte alig esett szó a törvényjavaslat egy fontos részéről, a munkavédelem kérdéséről.

Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Az önök iparpolitikájának és beruházási politikájának a hatásairól szeretnék néhány mondatban beszélni. Ugye, pontosan tudjuk azt, hogy önök nemcsak százezerszámra hívják az idegen vendégmunkásokat, de százmilliárdokkal csalogatják ide az idegen cégeket, amelyek jellemzően egyébként felhasználják a természeti kincseinket, a profitot pedig kiviszik az országból, és semmibe veszik a munkavállalók biztonságát. Néhány konkrétumot szeretnék idézni.

2021 júniusában a komáromi akkumulátorgyárban három munkás azért lett rosszul és került kórházba, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett kiönteniük a hibás akkumulátorcellák tárolására használt vizes tartályokat  ugye, ebben a vízben súlyosan rákkeltő és mérgező anyagok szabadultak fel.

(12.50)

Még néhány példa. 2022 januárjában szintén a komáromi gyárban történt, hogy 14 dolgozó lett rosszul, miután kigyulladt a gyártósor, és mérgező anyagok kerültek a levegőbe. A dolgozók jelezték a műszakvezetőnek, hogy erős, szúrós, fojtó szagot éreznek, de utasították őket, hogy maradjanak bent. Később a kormányhivatal ellenőreinek beszámoltak a dolgozók, hogy bent maradtak, amíg rosszul nem lettek, nehézlégzésről, torokkaparásról, szem- és szájszárazságról, szédülésről, hányásról számoltak be. A levegőben hidrogén-cianid és ammónia volt kimutatható.

2022. április, a komáromi gyárban szintén 48 munkás szervezetében mutattak ki nikkelt. A gyár ennek ellenére öt esetet jelentett csak. Több munkás szervezetében metanolt, alumíniumot, krómot, kobaltot is találtak.

2022. augusztus, szintén az önök által milliárdokkal támogatott SungEel nevű cégnek a szigetszentmiklósi telephelyén veszélyeztettek dolgozókat, szintén a kormányhivatal jelentéséből olvasok. A dolgozókat veszélyeztette, a dolgozók egészségét és testi épségét, 18 munkavállaló esetében a munkahelyi légtérszennyezettség jelentősen meghaladta a megengedett határértéket, több mint egy hónapon át fokozott expozíciónak voltak kitéve. A veszélyes anyagok pontos nevét kitakarták egyébként a nyilvánosságra került anyagokból, de azt láthatjuk, azt olvashatjuk, hogy rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a munkavállalókat.

Még egy utolsó példa: 2023 júniusában Iváncsán 12 dolgozó lett rosszul. A beruházó nem jelentette be, hogy rákkeltő anyagokkal is dolgoznak a munkavállalók. Még annyit említenék, hogy 2023 márciusában a SungEel bátonyterenyei cégében még a kormányhivatal munkavállalói is rosszul lettek, a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, amikor kimentek egyébként egy munkavédelmi ellenőrzésre.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Urak! Önök ezeknek az akkumulátorgyártó cégeknek, akkumulátoripari cégeknek több mint 600 milliárdos közvetlen állami támogatást adtak, és több mint 600 milliárddal még infrastruktúrát is építenek ezeknek a cégeknek, miközben egyébként jól látható, hogy sorozatosak a botrányok, a robbanások, a tűzesetek, a szennyezések, és sorozatban jelezte egyébként a kormányhivatal rengeteg határozata, hogy ezeknél a cégeknél nagyon sokszor semmibe vették a munkavállalók biztonságát.

Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyébként hosszasan, órákon keresztül lehetne sajnos sorolni a példákat. Azért hoztam ilyen példákat egészen 2021 júniusától, hogy láthatóvá váljon az a magyar közvélemény számára  bár azt gondolom, hogy a legtöbb magyar ember erről már olvasott és tudja , hogy hosszú idő telt el úgy, hogy igazából nevetséges bírságokkal a hatóságok nem tudták ezeket az önök által idecsábított és százmilliárdokkal kitömött idegen cégeket jobb belátásra téríteni. Most beszélnek arról, hogy megemelkednek a munkavédelmi bírságok, de ezeket vessük össze azokkal a hatalmas összegekkel, amelyekkel önök támogatják ezeket a cégeket. Ugye, csak ennél a SungEel nevű akkumulátorfeldolgozó cégnél, az egyik üzemnél 100 millióra rúgott a sorozatos jogszabálysértések miatti bírságoknak az összege, de körülbelül 2,5 milliárdos állami támogatást adtak ennek a cégnek.

Mi folyamatosan terjesztjük be azokat az indítványokat, tisztelt képviselőtársaim, hogy valójában a profithoz, a bevételhez mérhető legyen az ilyen esetekben a kiszabható bírságnak a mértéke, ezeket a javaslatokat önök leszavazzák. Ugye, egy ilyen intézkedés adna valódi védelmet a munkavállalóknak, hogyha folyamatos a jogszabálysértés, a munkavállalók egészségét veszélyeztető cégek valóban egy számukra anyagiakban is fájdalmas bírságot kapnának.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, magyarázza meg, hogy miért szavazzák le az erre vonatkozó javaslatainkat, és ha már önök nem terjesztenek be ilyen javaslatokat, miért nem engedik, hogy mi az Országgyűlés elé hozzunk ilyen javaslatokat, és valóban a hatóságok kezében egy használható és érdemi eszköz legyen, hogy a jogsértő, a munkavállalók egészségét és életét veszélyeztető cégeket meg lehessen regulázni.

Miért nem fogadják el azt a javaslatunkat, ami ismét ott van az Országgyűlés előtt, hogy ha folyamatos jogsértésen kapnak egy céget, akkor ne néhány száz milliós bírsággal lehessen sújtani őket, hanem végleg be lehessen zárni az ilyen cégeket, amelyeket nem lehet egyébként hatósági szóval sem szabályos működésre bírni. Be kell zárni ezeket a cégeket, és vissza kell követelni azokat a hatalmas összegeket, azokat a milliárdokat, tízmilliárdokat, összességében százmilliárdokat, amit ezek az idegen szennyező cégek kapnak. Nagyon kérem, tisztelt államtitkár úr, adjon magyarázatot arra, hogy miért utasítják el ezeket a javaslatokat, és amikor a magyar munkavállalók biztonsága és egészsége forog kockán, akkor miért az idegen cégek érdekében járnak el, miért az idegen cégek érdekében politizálnak.

Még egy dologra szeretnék utalni, tisztelt államtitkár urak, tisztelt képviselőtársaim. Korábban, már múlt év végén is jeleztem azt egyébként, és felhívtam a figyelmet arra, hogy rendszerszintű problémák vannak ezeknél az ipari szereplőknél, akkumulátoripari cégeknél, ugye, messze nem csak munkavállalói oldalról értelmezhető problémák. Ezt egyébként megerősítette Kaderják Péter is, aki a Fidesz politikusa, és egyébként az Akkumulátor Szövetség vezetője, és ő is világosan kimondta, hogy ezekről a súlyos kérdésekről őszintén kell beszélni. Erre önök nem adnak lehetőséget. Én kértem egyébként Szijjártó miniszter urat is, hogy a kormány ne maradjon távol, adjon lehetőséget arra, hogy egy olyan bizottsági ülést tartsunk, ahol ezekre a kérdésekre és egyébként a különböző szennyezésekre, minden egyéb másra, ezzel az akkumulátorstratégiával kapcsolatos kérdésekre választ kapunk. Akkor nyilvánosan ígéretet tett Szijjártó miniszter úr. Nos, azóta sem voltak sikeresek ezek az előkészületek.

Jövő hét keddre, 16-ára összehívtam a Fenntartható Fejlődés Bizottsága ülését, meghívást kapott minden érintett minisztérium, meghívást kaptak hatósági személyek, az Akkumulátor Szövetség, a különböző zöldszervezetek. Utóbbiak egyébként jelezték is, hogy ott lesznek az ülésen, de néma maradt valamennyi minisztérium, valamennyi politikai szereplő.

Kérem az önök közbenjárását, illetve várom is a tájékoztatásukat, hogy hajlandóe végre egy ilyen rendszerszintű problémát is itt is említve a kormány végre ezekkel a súlyos kérdésekkel szembenézni, választ adni erre, és végre cselekedni annak érdekében, hogy a magyar emberek, a magyar munkavállalók biztonságát meg lehessen óvni. Köszönöm előre is, ha ezekre a kérdésekre is kapunk választ. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage