RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány számára 2010 óta nagyon fontos a fiatalok egészsége. Van a régi mondás, hogy az leszel, amit megeszel; ez nyilván arra is igaz, amit megiszol, hogy az leszel, amit megiszol. Igaz ez az ételekre, igaz ez az italokra, és igaz ez természetesen arra az életformára is, ami a civilizációs viszonyok változásával változik, a mobiltelefonok világa, az érintőképernyők világa, ahol már a kütyük sokszor meghatározzák a fiatalok felnövekedésének is a mindennapjait, és sokszor akár függőséget is okozva a fizikai állóképességet, a társadalmi kapcsolatokat is adott esetben veszélyeztethetik. Ezért fontos, hogy mindenhol a fiatalok érdekéből induljunk ki.

A fiatalok egészsége érdekében vezettük be a mindennapos testnevelést, pontosan azért, mert minél inkább digitalizált a világ, minél több okoseszköz van a fiatalok birtokában is, annál nagyobb a kísértés, hogy kevesebbet mozogjanak.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A mindennapos testnevelés ebben segít, hogy a fizikumot is edzi az iskolaévek során, nemcsak a szellemet pallérozza, nemcsak a jellemet emeli, hanem a fizikumot is igyekszik szolgálni. Ezért volt fontos a mindennapos testnevelés bevezetése, illetőleg azért is, hogy kinek-kinek meglegyen az a szenvedélye pozitív értelemben véve, az a sport, amit megszeret, és amit nemcsak iskoláskorban, hanem a későbbiekben is visz és gyakorolni fog. Ezzel kapcsolatos javaslat egyébként is feküdt itt a parlament asztalán, és szavazás előtt is állunk ezzel kapcsolatban. Ezért volt fontos a mindennapos testnevelés bevezetése az iskoláskori mozgás kapcsán is. A különböző európai kimutatásokban így a magyar iskoláskorú diákok az Európában legtöbbet mozgó diákok, ez a mindennapos testnevelésnek köszönhető.

Fontos volt az iskolákban a reformmenzák bevezetése. Ez egy több lépcsőben végrehajtott átalakítás volt, pontosan azért, hogy tudjanak hozzá alkalmazkodni mind a főzőkonyhák, mind pedig a diákok. Egyre kevesebb E-termék, tehát egyre kevesebb adalékanyag került bele, hogy egyre kevésbé porból és egyre inkább krumpliból legyen, mondjuk, a krumplipüré, és lehetne még sorolni a kényelmi termékek vagy kényelmi összetevők kiszorítására tett intézkedéseket. Ezzel sikerült a túlzott sótartalommal, a túlzott cukortartalommal szemben több zöldséget, több gyümölcsöt adni a diákoknak az asztalra. Az iskolagyümölcs-, az iskolatejprogramban pedig megtízszereztük 14 év alatt a forrásokat, amiket a gyerekek számára biztosítunk.

Ilyen lépés volt a chipsadó is. A chipsadónak kétfajta pozitív hatása is van: egyrészről a chipsadóból befolyó bevételek az egészségügyi dolgozók béremelésének fedezetét jelentették, másrészről pedig fokozatosan kiszorították vagy háttérbe szorították azokat a termékeket a gyártók, az előállítók portfóliójában is, amelyek egészségre károsabb termékeket tartalmaztak, és jobban teret kaptak azok, amelyek az egészségre kevésbé voltak veszélyesek, vagy adott esetben még előnyösek is lehettek. Így egyre kevesebb olyan túlcukrozott és más üdítőital került a boltok polcaira. Ezt szintén az Economist és más nemzetközi kimutatások is bemutatták, hogy a boltok polcaira kerülő termékek 10-15 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak, így már önmagától az adó megjelenésével változtattak maguk az előállítók, ez is volt a célunk, ezeknek az egészség megőrzése a célja, és ha ehhez alkalmazkodnak a gyártók, akkor azt hiszem, különösen jó irányba megyünk.

Fontos volt, hogy olyan szabályokat hoztunk, hogy az iskolai büfékben is a chipsadó hatálya alá különböző termékek nem fogalmazhatók, így az iskolai menza is egészségesebbé vált, és az iskolai büfékben sem forgalmazhatók és az italautomatákban, az ételautomatákban sem forgalmazhatók olyan termékek, amelyek egyébként a chipsadó hatálya alá esnének.

Az energiaitalok kérdése is folyamatosan fölmerül. Ahogy itt már el is hangzott, ez sokak számára egyfajta üdítőital, egyfajta divat a fiatalok részéről is. A kivitele, az íze is sokszor direkt a fiatalok számára kialakított megnyerő íz, könnyen addiktívvá válhatnak tőle a fogyasztók, és adott esetben nagy mennyiségben is koffeint tartalmaznak, amit aztán nagy mennyiségben a fiatalok is ihatnak.

A különböző, tisztiorvosi és más kimutatások alapján valóban kialakulhat egyrészt egyfajta függőség, ami a pulzusszámban, a vérnyomás megemelkedésében is negatív következményeket hordozhat nagy mennyiség fogyasztása esetén, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, álmatlanság  főleg, ha éjszaka, lefekvés előtt fogyasztják nagyobb mennyiségben , fejfájás, idegesség, ingerlékenység, és a magas cukortartalom miatt akár súlyfelesleg vagy cukoranyagcsere felborulása is előfordulhat.

A képviselő úr már utalt itt a HBSC-nek egy átfogó felmérésére, amely sajnos azt támasztotta alá, hogy szignifikáns növekedés volt az 5-7., valamint 9-11. évfolyamos magyar diákok esetében a napi energiaital-fogyasztással kapcsolatban. Itt az a veszélyes, amikor valaki ezt elkezdi valóban üdítőitalként fogyasztani, és tízóraira chipset és energiaitalt visz magával ahelyett, hogy mondjuk, almát vagy szendvicset enne ebben az időszakban.

Be tudok önöknek számolni több mint félezer esetről, ami a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz érkezett bejelentésekből vagy esetekből is összeáll. Ahogy erről már szó esett korábban, itt döntő esetben fiúknál, 73 százalékban fiúknál vannak nagyon kártékony következmények, kisebb részben lányoknál. Ez valószínűleg azért a fogyasztási szokásokból is származik. Az elfogyasztott mennyiség, amely már kórosabb tüneteket okozott, 1 decilitertől a 2,5 literig terjed, és a 2,5 liternél mindenki láthatja, ezt üdítőként itta az, aki 2,5 litert elfogyasztott ebben.

(15.10)

18 százalék esetében fogyasztották együtt alkohollal. Ez két dolgot is jelent: egyrészről, hogy van egy ilyen szokás, mindannyian ismerjük, hogy alkoholt és energiaitalt együtt fogyasztanak, ugyanakkor az orvosi kezelést igénylő eseteknek a háromnegyede vagy a négyötöd része buliban nem alkohollal együtt történő fogyasztással függ össze, hanem alapenergiaital-fogyasztással kapcsolható össze.

A vezető tünet, amellyel valakik valamilyen orvosi ellátásra szorultak, a szapora szívverés, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a vérnyomás-emelkedés, a magas vérnyomás, az émelygés, a hányinger és a remegés volt. Ezekről a tisztiorvosi adatokról tudok önöknek beszámolni.

Az elmúlt két esztendőben a Belügyminisztériumban is többféle egyeztetést folytattunk ezzel kapcsolatban, és családi szervezetekkel, szülőket képviselő szervezetekkel is folytak egyeztetések. A családok általában aggódnak amiatt, hogy a gyermekük rászokik az energiaitalokra, ezért ők a fokozott figyelmet fontosnak tartják. A gyártói érdekképviseletekkel is történtek egyeztetések, ők maguk is több programot indítottak annak érdekében, hogy a 18 év alattiak, a fiatalok ne üdítőként fogyasszák ezeket a termékeket, tehát a korábbiakban már ők is tettek ez irányú lépéseket.

Azt hiszem, ha külföldön járunk, akkor is láthatjuk, hogy bizonyos országokban a polcokon is külön meg van jelölve, hogy ezeket a termékeket csak bizonyos kor fölött lehet fogyasztani. Ezt a külföldi példát egy magyar változatban tartalmazza a mostani javaslat. A kormányzat részletes álláspontjára pedig a későbbi vitaszakaszban kívánok majd visszatérni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage