HORNUNG ÁGNES, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a javaslat lehetőséget teremt nekünk arra, hogy a gyermekeink egészségének védelméről beszélgessünk, és ebben a tekintetben is egy újabb lépést tegyünk előre.

A polgári kormányzat számára 14 éve már a családok az elsők. A családok érdekében az elmúlt 14 évben számtalan intézkedést hoztunk, támogatva őket az anyagi biztonság terén, megsegítve őket a munka és a magánélet egyensúlyának kialakításában vagy éppen otthonteremtési vágyaik megvalósításában. Mindezen intézkedések azon alapulnak, hogy erős nemzetet csak erős családok teremthetnek, erős családok pedig akkor lehetnek, ha a testi, lelki és szellemi egészség területén is megteszünk minden tőlünk telhetőt. A jövőnk zálogát jelentő fiatalok egészségéhez való jogának minél szélesebb körű biztosítása érdekében ma arról vitázhatunk, hogy indokolte, hogy az egyértelműen egészségkárosító összetevőt tartalmazó energiaitalokhoz ma már életkorra való tekintet nélkül bárki hozzáférhet. Két kiskorú gyermek édesanyjaként és a családokért felelős államtitkárként is úgy gondolom, hogy ez nem helyes, sőt kimondottan káros, ezért ennek a szabályozása mindenképpen indokolt.

A törvényi szabályozás az a szint, amely véleményem szerint megfelelő garanciát teremt arra, hogy a cél a lehető legteljesebb mértékben valósulhasson meg, azaz, hogy a 18 éven aluli fiatalok számára ne legyen elérhető az egészségkárosító energiaitalok vásárlása. És hogy miért van erre szükség? Tisztelt Országgyűlés! Az energiaitalok kockázatosak  ezt nem én állítom, hanem számos hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá. Engedjék meg, hogy ahogy a korábban előttem felszólalók is elmondták, én is röviden bemutassam ezt önöknek!

Az energiaitalok fogyasztása a fogyasztót olyan veszélynek teszi ki, amely a dohányzáshoz és más káros szenvedélyhez hasonlóan az életünk idejét csökkentheti; mindezek dacára sajnos egyre népszerűbbé váltak ezek a termékek az elmúlt időszakban. Egy közelmúltban bemutatott felmérés szerint a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt, szinte üdítőként. Az energiaitaloknak pedig a legfontosabb összetevője nem is a cukor, amely szintén káros, hanem az ízért felelős adalék, a koffein. Egy felnőtt számára a koffein fokozza a fizikai teljesítőképességet, javítja a reakcióidőt, késlelteti a fáradtságot, a gyermekeknél azonban más a helyzet, hiszen az ő fizikai fejlődésük folyamatosan zajlik. A fiataloknál az energiaitalokkal bevitt nagy mennyiségű koffein emeli a pulzust, a vérnyomást, előidézhet mellkasi fájdalmat, nyugtalanságot, álmatlanságot, sőt még pánikrohamot is. Röviden: felesleges és szükségtelen ilyen terhet róni a szervezetre.

Szintén elhangzott, de én is szeretném megismételni, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ álláspontja is egybehangzó az ügyben. A szakma azt mondja, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása miatt jelentős egészségügyi veszélyt jelent. Az egészségügyi szervezetek hangsúlyozzák azt is, hogy a gyermekek étrendjéből mellőzni szükséges a koffeint. Rendkívül baljós emellett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése is: 2011. november 1-je óta közel ötszáz esetben érkezett jelzés az energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétekről, illetve kellemetlen tünetekről, és az ezekkel a tünetekkel, rosszullétekkel érintettek 74 százaléka volt kiskorú, vagyis 18 éven aluli. Az energiaital ráadásul a fiatalok körében népszerű kísérő az alkohol mellé, és ezek együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is.

Tisztelt Képviselőtársak! Emellett az előttem szólók szintén elmondták, hogy az, hogy ennek a szabályozása napirenden legyen, nem csak Magyarországon jelent meg, hiszen Európának már számos országában betiltották az energiaital vásárlásának lehetőségét kiskorúak számára; történt ez Litvániában, Lettországban, Lengyelországban és Romániában, tehát nem először van az asztalon egy ilyen kérdés itt az Európai Unióban.

Tisztelt Országgyűlés! Ezekről a lehetőségekről világnézetünk szerint sokan sokféleképpen gondolkozhatunk, viszont az, hogy gyermekeink egészségének védelme fontos, mindannyiunk számára egységes és közös. Ahhoz, hogy javítsuk gyermekeink életkilátását, elengedhetetlen és fontos, hogy azokat a problémákat és elkerülhető kockázatokat elkerüljük, amelyek gyermekeink egészségét veszélyeztethetik.

Ezen az ülésnapon tehát tényleg egy olyan előterjesztés van előttünk, amely a gyermekek és a jövő nemzet, a jövő testi-lelki egészségéhez tud hozzájárulni, ezért tisztelettel kérem én is önöket, hogy fogadják el ezt a törvényjavaslatot, és támogassák azt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage